Gradovi

Konačno počela izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru

Konačno počela izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru
Foto: Adil Šuta/Facebook | Konačno počeli radovi na izgradnji Olimpijskog bazena u Mostaru

MOSTAR - U Mostaru su danas konačno krenuli radovi na izgradnji Olimpijskog bazena na lokaciji Južnog logora, objavio je Adil Šuta, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara..

"Mnogi su bili skeptici da će radovi uopšte početi, ali iako sporo, napokon je došao i taj dan", naveo je Šuta na svojoj Facebook stranici, na kojoj je priložio i fotografije početnih radova.

"Drago mi je da sam bio dio ekipe koja je inicirala i pokrenula izgradnju bazena, jer su na našu inicijativu 2021.godine obezbijeđena početna sredstva od 120.000 KM za izradu projektne dokumentacije", naveo je on 

Izrazio je očekivanje da će Grad Mostar, Kanton i Federacija obezbijediti preostala sredstva u 2024.godini ,kako bi bazen bio završen u predviđenom roku.

Prošle sedmice je, podsjećamo, nakon višestrukih odgađanja, potpisan ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade.

Potpisnici, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo i direktor građevinske firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda, obavezali su se da će se ugovoreni dio radova realizovati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove. Most će biti građen u dvije faze, a rok za njegov završetak je dvije godine, od uvođenja izvođača radova. Kompletna investicija, kako je najavljeno, premašiće 20 miliona maraka.

Ostaje da se vidi da li će ovi rokovi biti ispoštovani, budući da je još u avgustu prošle godine na svečanoj ceremeniji ozvaničen početak radova na lokaciji Južni logor. No, od svega je na teren samo dovezen bager.

Inicijativa za izgradnju Olimpijskog bazena u Mostaru na zamahu je dobila nakon brojnih uspjeha mlade plivačice Lane Pudar, koja u rodnom gradu nema adekvatne uslove za trening. Sjajna Mostarka je, podsjećamo, na nedavno završenom svjetskom prvenstvu za juniore u plivanju, osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije