Gradovi

Lokalni potok poplavio selo, 20 domaćinstava pod vodom

Lokalni potok poplavio selo, 20 domaćinstava pod vodom
Foto: N.N. | Lokalni potok poplavio selo, 20 domaćinstava pod vodom

SANSKI MOST - Lokalni potok u mjestu Tomina, desetak kilometara od Sanskog Mosta, izlio se u toku noći te poplavio dvadesetak domaćinstava i vlasnicima nanio veliku materijalnu štetu.

Prema riječima mještana sve se dogodilo iznenada u kasnim noćnim satima, poslije intenzivnih kišnih padavina, a visina vode koja je prodrla u kuće i pomoćne objekte iznosila je preko 1,5 metra.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom, rušila stabla i kidala ograde, te oštetila dva mosta koji su sada neupotrebljivi za saobraćaj.

"Vjerujte, izgledalo je kao vodeni cunami, začula se tutnjava, a kada sam izašao iz kuće bujica me je ponijela i nosila dvadesetak metara, jedva sam uspio živu glavu izvući", svjedoči mještanin Mesud Hodžić za "Nezavisne".

Dodaje kako se voda povukla za sat vremena, a u ovome trenutku utvrđuju se razmjere štete.

Treba istaći kako je stradao i lokalni put koji vodi do lokaliteta banje "Ilidža", a pomenuti potok je na svome putu ka rijeci Sani, u koju se ulijeva, nagomilao porušena stabla i velike količine kamenja, te obustavio saobraćaj pomenutim putnim pravcem.

Također, stradalo je i obližnje vikend naselje i tamo se trenutno utvrđuju razmjere štete. Na terenu je angažovana mehanizacija, a pripadnici Civilne zaštite skupa s mještanima rade na raščišćavanju terena.

Mještani za "Nezavisne" kažu kako se poslednji put ovako nešto dogodilo davne 1971. godine, te u manjoj mjeri prije četiri godine za vrijeme velikih poplava.

Oni kažu kako je bujica nastala zbog obilnih kišnih padavina i nemogućnosti da korito lokalnog potoka primi veliku količinu vode.

Stručnjaci upozoravaju kako će ovakve pojave biti sve češće zbog prekomjerne sječe šuma i nemogućnosti da zemlja u većoj mjeri apsorbuje oborinske padavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije