Gradovi

Mala banka u dobojskoj školi: "Voljeli bismo da radimo s pravim novcem"

Mala banka u dobojskoj školi: "Voljeli bismo da radimo s pravim novcem"
Foto: Sanja Čakarević | Mala banka u dobojskoj školi: "Voljeli bismo da radimo s pravim novcem"

DOBOJ - Koliko novca imaju u kasi, budući bankarski tehničari nisu otkrili, ali su u kabinetu praktične nastave pokazali da, iako se radi o filmskim novčanicama, znaju šta da čine s njima.

"Brojale smo novac, popunjavale uplatnice, sve ono što jedan bankar treba da radi. Uplate, isplate, vođenje blagajničkog dnevnika, blagajnički maksimum. Imam osjećaj kao da radim s pravim novcem s obzirom na to da je ovaj novac veoma sličan pravom", kazala je Ivana Kurtinović, učenica prvog razreda Ekonomske škole, smjer bankarski tehničar, dok je njen drug iz razreda Danilo Cvijanović iskreno kazao:

"Potrudim se da imam osjećaj kao da je pravi novac. Volio bih da je pravi, da ga koristimo, da vidimo i kako je raditi s pravim novcem. Jednog dana se vidim kako radim u banci, s pravim novcem, za blagajnom."

Šta su sve do sada u kabinetu praktične nastave, koji ima sve kao i prava banka, naučili, đaci su pokazali predstavnicima jedne banke.

Iz te finansijske organizacije su poručili da su im vrata otvorena nakon završetka školovanja, a na pitanje šta mladim bankarima nedostaje, kažu:

"Nedostaje im možda taj rad s klijentima, komunikativnost, da savladaju taj prvi  kontakt s klijentom, a najviše im vjerovatno predstavlja problem i taj prvi kontakt s novcem, s blagajničkim maksimumom, sredstvima u trezorima", rekla je Biljana Radulović, stariji lični bankar u dobojskoj filijali banke.

Tanja Lukić, nastavnica stručne grupe predmeta u Ekonomskoj školi, pozvala je buduće srednjoškolce da se od jeseni obrazuju za bankarskog tehničara jer je to zanimanje traženo na tržištu.

"Pozivam učenike devetih razreda svih osnovnih škola, ako do sada nisu odlučili šta bi upisali, da ne razmišljaju mnogo, nego da nam se pridruže, da izučavamo našu malu banku jer i ove godine upisujemo jedno odjeljenje bankarskih tehničara", poručila je Lukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije