Gradovi

Mještani nepokolebljivi da ne dozvole pokretanje rudokopa

Mještani nepokolebljivi da ne dozvole pokretanje rudokopa
Foto: Nezavisne novine | Mještani nepokolebljivi da ne dozvole pokretanje rudokopa

SANSKI MOST - Mještani Gornjeg Kamengrada održali su juče još jedno protestno okupljanje i zatražili od lokalnih i kantonalnih vlasti da se aktivno uključe u rješavanje njihovog problema s pokretanjem površinskog kopa Orišlje, te istakli kako će nastaviti s cjelodnevnim stražama na prilazima tom lokalitetu.

Navode kako su završili potpisivanje peticije, koju će poslati nadležnim institucijama na svim nivoima, a kojom se zahtijeva trajna zabrana eksploatacije mrkog uglja na području Orišlja. 

"Ukoliko su u međuvremenu izdate bilo kakve dozvole i odobrenja da se pokrene iskopavanje uglja, mi zahtijevamo da se sve to ukine, jer životi mještana i sigurnost njihove imovine nemaju alternativu", kaže Dursum Burnić, jedan od mještana. 

Dodaje kako već duže od mjesec dana svakodnevno stražare jer ne vjeruju u obećanja predstavnika firme "Lager" da neće protiv njihove volje pokrenuti rudokop. 

"Njima je samo stalo do profita i novca, tako da oni za naše interese i potrebe nimalo ne mare. Ne želimo da se ponovi situacija od prije četrdesetak godina, kada je klizište uništilo dvanaest kuća na ovome prostoru, kao i lokalno mezarje koje je moralo biti izmješteno", kaže Rahim Hodžić, koji je u to vrijeme bio predsjednik mjesne zajednice. 

Dodaje kako bi posljedice sada bile mnogo teže, jer je u međuvremenu izgrađeno na desetine stambenih objekata koji gravitiraju ovome rudokopu. 

Dursum Grgić je jedan od mještana čija je kuća zbog pojave klizišta na lokalitetu Orišlje bila uništena, te je morao preseliti na drugu lokaciju, a njegova sjećanja i strah od toga da se ponovi ovakav scenario i danas su vrlo živi.

"Tek sam bio napravio kuću i u njoj sam živio svega pola godina. U samo jednoj noći sve je uništeno, samo sam mogao gledati kako klizište odnosi ono što sam mukotrpno izgradio. Sada neko hoće da ja i moji mještani ponovo prolazimo kroz takve strahote, e pa neće moći", odlučan je Grgić.  

Mještani kažu kako čekaju rješenje federalnog inspektora za rudarstvo te ističu kako od straža neće odustati sve dok se trajno ne odustane od pokretanja spornog rudokopa. 

Predstavnici firme "Lager" su ranije održali sastanak s mještanima i predstavnicima lokalne vlasti, te su tom prilikom dali garancije da neće doći do pokretanja klizišta.

U ovoj firmi navode kako posjeduju koncesiju i sve potrebne dozvole za eksploataciju uglja na širem području kamengradskog bazena, gdje spada i lokalitet Orišlje.

Naveli su da neće pokretati eksploataciju protiv volje mještana, ali da će svoje interese zaštititi pravnim putem. 

Inače, ova kompanija već nekoliko godina obavlja iskopavanja uglja na lokalitetu površinskog kopa Zlauše, koji je udaljen nekoliko kilometara, a eksploatacija je značajno povećana od početka ove godine i energetske krize, tako da putevima ovoga kraja saobraćaju na stotine teretnih kamiona koji odvoze ugalj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije