Gradovi

Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu

Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu
Foto: N.N. | Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - U toku je sanacija gradske deponije u Sanskom Mostu, a za ove aktivnosti Javno komunalno preduzeće "Sana" izdvojilo je 50.000 maraka vlastitih sredstava, saopštili su iz ovog preduzeća.

Navode kako sanacija podrazumijeva navlačenje zemljane pokrivke preko smeća koje se odlaže na ovoj lokaciji, te da je za te potrebe osigurano stotinu kamiona sa zemljom.

"Pokušavamo gazdovati ovom deponijom u skladu s našim mogućnostima i trenutno se pripremamo za ljetnu sezonu, kada se količine smeća u Sanskom Mostu povećavaju nekoliko puta zbog boravka velikog broja građana iz dijaspore. Također, Vlada USK je nedavno osigurala još 50.000 maraka za ove potrebe i s tim sredstvima ćemo moći koliko-toliko sanirati stanje na deponiji", kaže Senad Mešanović, predstavnik pomenutog preduzeća.

Inače, zbog maksimalne popunjenosti kapaciteta sadašnje gradske deponije u Sanskom Mostu, Javno komunalno preduzeće "Sana" je bilo primorano da aktivira nekadašnju, staru deponiju, koja je prije dvadesetak godina zatvorena i kultivisana, za šta su dobili i odobrenje nadležne Federalne inspekcije.

Na problem prezasićenosti aktuelne deponije već dugo upozoravaju općinske vlasti, ali bez konkretnih rezultata, jer se na godišnjem nivou odlaže oko 8.100 tona smeća, što je ogromna količina.

Problem predstavljaju i nelegan dovoz i deponovanje u noćnim satima, ali i ogroman broj pasa lutalica koji borave na ovome prostoru.

Gradska deponija se nalazi na lokalitetu Magarice, na uzvišenju iznad grada i od 1968. godine, kada je formirana, ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja.

Dodatni problem je što se ona nalazi na uzvišenju iznad grada, gdje je nepovoljna ruža vjetrova, a ekolozi ukazuju i na opasnost od zagađenja vodotokova koji se nalaze u blizini, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu.

O ovom problemu prije nekoliko mjeseci raspravljalo je i Općinsko vijeće Sanski Most, pa je nadležnim općinskim službama dat zadatak da odrede potencijalne buduće lokacije gdje bi se mogla formirati nova deponija, dok bi se sadašnja zatvorila i sanirala. Međutim, još nema prijedloga gdje bi to moglo biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije