Gradovi

Nakon sedam decenija petokraka zamijenjena krstom na jami Jagodnjači

Nakon sedam decenija petokraka zamijenjena krstom na jami Jagodnjači
Foto: N.N. | Nakon sedam decenija petokraka zamijenjena krstom na jami Jagodnjači

LJUBINJE - Spomen-obilježje na jami Jagodnjači u Ržanom dolu, kod Ljubinja, sagrađenom na mjestu na kome su, u junu 1941. godine, Srbe ovoga kraja pobacale komšije Hrvati i muslimani, dobilo je novo, pravoslavno znamenje sa krstom i drugu spomen-ploču.

Na ovom mjestu, desetak kilometara udaljenom od Ljubinja, na putu prema Trebinju, nakon Drugog svjetskog rata je, po naređenju komunističkih vlasti, jama zabetonirana, a pored nje je izgrađeno spomen-obilježje sa zvijezdom petokrakom i stihovima iz poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića, ispod kojih je stajalo da su na tom mjestu stradale žrtve fašističkog terora. 

Inicijativa za promjenu petokrake i ovog natpisa je pokrenuta kako bi se, kako je rečeno, otklonile dugogodišnje zablude, jer, kako kaže narod ovoga kraja, u jamu nisu bacani komunisti, već popovopoljski seljaci, pravoslavci, koji su od sveg znamenja jedino i znali za krst.

Potomci i rodbina žrtava kažu da su u ovoj jami stradali seljaci pravoslavne vjeroispovijesti koji nisu imali veze sa komunizmom, a komšije su ih na prevaru hvatale po njivama i njihovim domovima, i to isključivo muškarce, među kojim je bilo i dječaka, tako da je krstom zamijenjena petokraka koja je sedam decenija stajala na spomen-obilježju. 

Nakon dugog niza godina, na spomen-ploči je navedeno i ko je pobio te nevine ljude, jer se to i danas zna, čak i poimenice.

"Na ovom mjestu, juna 1941. godine, za vrijeme NDH, komšije ustaše mučiše i na zvjerski način ubiše 223 nevine srpske žrtve Popovog polja i okoline", stoji na ploči, uz podsjećanje da spomenik podiže srpski narod, radi vječnog pamćenja i podsjećanja budućih pokoljenja.

I stihovi poeme "Jama" zamijenjeni su stihovima Alekse Šantića iz pjesme "Moja otadžbina".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije