Gradovi

Niče bolnica u Doboju: Tropska vrelina nije prepreka za gradnju

Niče bolnica u Doboju: Tropska vrelina nije prepreka za gradnju
Foto: N.N. | Niče bolnica u Doboju: Tropska vrelina nije prepreka za gradnju

DOBOJ - Tropske vreline nisu prepreka za oko 150 radnika da izvode građevinsko-zanatske radove na novoj bolnici, čije otvaranje s nestrpljenjem očekuju ne samo zdravstveni radnici, nego i desetine hiljada pacijenata.

"Rade se spoljašnja hidrantska mreža te oborinska i fekalna kanalizacija. Najteži od tih radova koji se trenutno izvode možda su najkompleksnije mašinske instalacije u operacionom dijelu i to zahtijeva možda i najveću pažnju na gradilištu. U narednim mjesecima ostaje još da radimo fasaderske radove i radove na vanjskom uređenju. Mislim da do kraja godine, prije hladnog perioda, treba da uradimo instalacije grijanja, čime bismo omogućili izvođenje građevinsko-zanatskih radova i tokom hladnih zimskih dana", objasnio je Bojan Zelenković, građevinski inženjer na gradilištu.

Kako teku radovi na licu mjesta se uvjerio Đi Ping, ambasador Kine u BiH, koji je sa rukovodstvom bolnice "Sveti apostol Luka" i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem posjetio gradilište.

"Naša kineska preduzeća su otklonila velike teškoće izazvane pandemijom kovida, kao na primjer ljudske resurse i veliki rast cijene materijala. Oni će svim snagama raditi i na vrijeme završiti ovaj projekat i istrajati na visokom kvalitetu. Vjerujem da će ova bolnica kada bude završena doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti za više od 200.000 građana", izjavio je Ping.

"Ovo će biti najmoderniji i najsavremeniji objekat kada govorimo o zdravstvenoj zaštiti. Poodmakli su radovi, idu svojom dinamikom pored svih ovih poteškoća i izazova koje sigurno ima i 'Sinopharm' kao kompanija koja je zadužena za ovaj projekat. Međutim, vidjeli ste sobu koja pokazuje koji je to kvalitet radova i kako će izgledati kompletna ova zdravstvena ustanova", kazao je Jerinić.

Do kraja godine radovi na novoj bolnici bi trebalo da budu okončani, a još šest mjeseci je predviđeno za preseljenje u novi objekat, u kojem će se pružati usluge koje u staroj bolnici nisu dostupne.  

"Prije svega bih izdvojio izgradnju i opremanje angio sale, što je za našu regiju izuzetno značajno, jer smo svjedoci masovne pojave nezaraznih bolesti, tipa akutnog infarkta miokarda. Trenutno se svi naši pacijenti zbrinjavaju u UKC u Banjaluci. Imaćemo jedan u potpunosti novi, moderan hirurški blok, sa pet hirurških sala, jednom salom u Urgentnom centru i još dvije hirurške sale u Odjeljenju za ginekologiju. Kvalitet rada je takav da je svaka soba klimatizovana, do svakog kreveta su razvedeni gasovi, kiseonik, praktično svaki krevet može biti za intenzivno liječenje pacijenata", rekao je Siniša Marić, zamjenik direktora bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije