Gradovi

Od prokišnjavanja do novog sjaja dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje

Od prokišnjavanja do novog sjaja dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje
Foto: N.N. | Od prokišnjavanja do novog sjaja dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje
Milan Raukulj, Srna

DOBOJ - Da će dobojski Centar za kulturu i obrazovanje zasijati u novom ruhu, mediji su pisali krajem 2019. godine. Tada je u javnost izneseno da je sredstva za rekonstrukciju ovog hrama kulture u iznosu od milion konvertibilnih maraka obezbijedila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, dok je grad Doboj trebalo da izdvoji 300.000 maraka.

Dobojski centar za kulturu, koji je preživio veliku štetu tokom majskih poplava 2014. godine, trebalo je da bude obnovljen nakon usvojene izmjene Regulacionog plana grada Doboja, međutim pandemija virusa korona znatno je pomjerila rokove. Ovo je potvrdila i Cvijanovićeva, nakon što je u februaru tekuće godine posjetila Centar za kulturu i obrazovanje u Doboju, kada je i obećala da će radovi uskoro biti realizovani.

Tim povodom Vukosava Sofrenić, direktorica ove ustanove, kaže da će realizacijom projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta, Centar za obrazovanje i kulturu postati mnogo funkcionalniji.

Sofrenićeva je navela da je riječ o ambicioznom projektu koji ima i finansijsku podršku Gradske uprave Doboja, a dodatna sredstva biće obezbijeđena iz raspoloživih fondova. Prema njenim riječima, planirana je potpuna energetska efikasnost objekta, uključujući i krov, a unutrašnje prostorije neće mijenjati namjenu, izuzev korekcija na pojedinim mjestima.

"Najveći problem je ulaz u veliku salu, kao i ova sala koja nije u potpunosti renovirana nakon poplave iz 2014. godine", precizirala je Sofrenićeva i dodala da su prostorije za glumce devastirane i ne koriste se.

Ona je navela da rekonstrukcija objekta neće obuhvatiti proširenje velike sale, čiji će se smještajni kapacitet vratiti na 500 stolica kao i prije poplave, već će dobiti novi funkcionalniji ulaz, a zadržaće se i postojeći balkon, iako se u prethodnom periodu razmišljalo o njegovom rušenju.

"Velikoj sali nedostaju tipske stolice, ozbiljno ozvučenje kakvo treba da imaju bioskopske i pozorišne dvorane, kao i ozbiljna rasvjeta", rekla je Sofrenićeva.

Prema njenim riječima, projektom je planirano da sadašnja Umjetnička galerija bude izmještena u sjevorozapadni dio objekta, što bi predstavljalo dogradnju, a umjesto nje će se napraviti funkcionalni ulaz u veliku salu sa prilazom za lica sa invaliditetom, kao i adekvatan garderober. Ona je istakla da je predviđena i prostorija za kvalitetno zbrinjavanje fundusa slika nastalih tokom održavanja likovne kolonije "Tvrđava", koje se trenutno nalaze u potkrovlju.

"Nadogradnja objekta planirana je iznad dijela gdje su terase jer je tokom godina došlo do habanja ravnog krova, a neki dijelovi i prokišnjavaju", navela je Sofrenićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije