Gradovi

Otkazani dolasci Kineza u NP "Una"

Otkazani dolasci Kineza u NP "Una"
Foto: N.N. | Otkazani dolasci Kineza u NP "Una"

BIHAĆ - Zbog opasnosti od širenja virusa korona turističke agencije su otkazale dolaske turista iz Kine, ali i susjednih azijskih zemalja u Nacionalni park "Una" kod Bihaća, potvrdio je Amarildo Mulić, direktor pomenutog parka.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina povećan je broj posjeta turista iz azijskih zemalja, a ove godine očekivao se rekordan broj posjetilaca iz tog dijela svijeta.

"Nažalost, sve je blokirano i prekinuti su svi turistički tokovi s Kinom i zemljama Azije. Ostaje nam da se nadamo kako će se situacija stabilizirati i vratiti u neko prvobitno stanje i da ćemo imati što manje ekonomskih posljedica", kazao je Mulić.

On je potvrdio kako je istovjetna situacija i sa Nacionalnim parkom "Plitvička jezera", koji se nalazi u neposrednom susjedstvu, u Republici Hrvatskoj, s kojim održavaju partnerske odnose i razmjenjuju turističku ponudu. Mulić kaže kako bi posljedice po ovdašnji turizam mogle biti mnogo gore ukoliko se virus proširi na zemlje arapskog svijeta, odakle stiže najveći broj turista u Unsko-sanski kanton.

"Zasad nema otkazivanja turističkih aranžmana iz tog dijela svijeta, ali s obzirom na to kako se situacija razvija ništa nije isključeno", kaže Mulić. I pored migrantske krize koja je prošle godine bila izražena u Unsko-sanskom kantonu, Nacionani park "Una" je u tom periodu posjetilo preko 120.000 turista, što je bio rekordan broj u proteklih osam godina, koliko postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije