Gradovi

Otvorena duhovna manifestacija "Svetosavska nedjelja" u Zvorniku

Otvorena duhovna manifestacija "Svetosavska nedjelja" u Zvorniku
Foto: Srna | Otvorena duhovna manifestacija "Svetosavska nedjelja" u Zvorniku

U zvorničkom Domu omladine večeras je počela duhovna i manifestacija kulture "Svetosavska nedjelja 2023", posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju, prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

"Svetosavsku nedjelju" otvorio je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović, ističući da je ovo duhovna manifestacija sa koje se šalju poruke mira, ljubavi, uvažavanja i tolerancije.

"Ovu manifestaciju treba njegovati, razvijati, obogaćivati i čuvati, uz zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta" i drugim subjektima koji daju doprinos na očuvanju tradicije i njegovanje svetosavskih vrijednosti", rekao je Ivanović.

On je dodao da je program "Svetosavske nedjelje" bogat duhovnim i kulturnim sadržajima, podsjetivši da je Zvornik jedan od rijetkih gradova koji ovu manifestaciju njeguje i obilježava već 30 godina.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Rade Perić naglasio je da je Sveti Sava najznačajnija ličnost u istoriji srpskog naroda, dodavši da se u njegovu čast svake godine održava Svetosavska akademija, kao i drugi sadržaji u okviru manifestacije "Svetosavska nedjelja".

"Svetog Savu trebamo poštovati i izučavati. On je naše ishodište, naša svjetlost i kad nam je bilo najteže pozivajući ga u pomoć bilo nam je lakše", rekao je Perić.

U okviru otvaranja ove manifestacije, iguman manastira Svete Patrone Moskovske Ritešić kod Doboja Isaija besjedio je o Svetom Savi.

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu mnogo vijekova, ne samo Srbi, nego i Rusi, koji Svetog Savu slave dva dana ranije, kao i grčki mineji sadržavajući u sebi molitoslovlja i pjesme za svaki dan.

"Ne slavi samo Srpska crkva Svetog Savu, nego vaseljensko pravoslavlje", rekao je, između ostalog, iguman Isaija.

U muzičkom dijelu ove manifestacije nastupio je hor Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina" iz Zvornika.

U okviru "Svetosavske nedjelje" sutra će zvornički KUD "Sveti Sava" održati koncert, dok će izbor sportiste grada Zvornika za 2022. godinu biti održan u srijedu, 25. januara.

Na Svetosavskoj akademiji, u četvrtak, 26. januara, besjediće član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Sreto Tanasić, dok će na dan Svetog Save u svim školama na području grada biti obilježena školska slava.

Na manifestaciji "Svetosavska nedjelja" nastupiće i profesori i učenici Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" i Tehničko-školskog centra Zvornik, Osnovne muzičke škole "Vojin Komadina", te glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Belinda Stijak.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" je 1993. godine prvi put obilježilo Svetog Savu u Zvorniku.

Organizator "Svetosavske nedjelje" je Srpska pravoslavna crkva, grad Zvornik u saradnji sa SPKD "Prosvjeta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije