Gradovi

Otvorena laboratorija za virusologiju u Bolnici "Sveti Vračevi"

Otvorena laboratorija za virusologiju u Bolnici "Sveti Vračevi"
Foto: N.N. | Otvorena laboratorija za virusologiju u Bolnici "Sveti Vračevi"

BIJELJINA - Otvaranje laboratorije za virusologiju u okviru Bolnice "Sveti Vračevi" učvršćuje poziciju Bijeljine kao regionalnog centra koji može da pruži visok nivo medicinske pomoći građanima i drugog grada po razvijenosti u Republici Srpskoj, izjavio je gradonačelnik Mićo Mićić nakon otvaranja PCR laboratorije (PCR laboratorije) u kojoj će od sutra biti moguće testiranje na novi virus korona.

"Nadam se da će zaposleni u laboratoriji, s obzirom na dobru epidemiološku sliku koju imamo u Bijeljini, pri testiranju dati prednost studentima koji ovih dana treba da nastave školovanje u Srbiji. Zahvaljujem i bijeljinskim privrednicima koji su za kratko vrijeme donirali dva miliona KM za nabavku respiratora, čiju isporuku očekujemo uskoro", istakao je Mićić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da će u novootvorenoj laboratoriji u početku biti moguće testirati od 30 do 50 lica dnevno, kao ida se u toku jednog radnog dana može uzeti najviše 200 uzoraka.

"Do sada su bolnice u Republici Srpskoj bile više orijentisane ka razvijanju bakteriološke dijagnostike, prije svega zbog manjih troškova, ali sada Bijeljina, a nadam se uskoro i Foča i Doboj, postaju dio sistema virusološkog nadzora koji će nam biti potreban u budućnosti. Čestitam zdravstvenim radnicima na predanosti tokom dvomjesečne borbe sa virusom, ali i Gradskom štabu za vanredne situacije koji je svakodnevno obavještavao građane o epidemiološkom stanju i mjerama koje treba da poštuju. Ovo je primjer kako republičke institucije mogu da sarađuju sa jedinicama lokalne samouprave", poručio je Šeranić.

Direktor Bolnice "Sveti Vračevi" Milica Lovrić kaže da je uspostavljanje laboratorije za virusologiju, uključujući građevinske radove, koštalo 210.000 KM.

"Samo PCR aparat košta 60.000 KM. Ovom laboratorijom bijeljinska Bolnica otvara sebi nova vrata kada je riječ o dijagnostičkim kapacitetima i omogućava nam da u svakom momentu možemo da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju", rekla je Lovrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije