Gradovi

Patrijarh Porfirije prošetao ulicama Doboja: "Mir put srpskog pravoslavnog naroda"

Patrijarh Porfirije prošetao ulicama Doboja: "Mir put srpskog pravoslavnog naroda"
Foto: Srna | Patrijarh Porfirije stigao u Doboj

DOBOJ - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prošetao je večeras ulicama Doboja.

Tom prilikom srpski patrijarh se pozdravljao i razgovarao sa ljudima, koji su mu zahvalili što je došao u ovaj grad i u Repbuliku Srpsku.

I on je sa radošću razgovarao sa građanima koji su u velikom broju izašli da vide srpskog patrijarha, a on im je tom prilikom poželio svako dobro od Boga.

Njegova svetost stigao je večeras u Doboj i u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u njegovu čast služena je doksologija.

Okupljenim vjernicima poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj vjeri. 

Rijeka vjernika slila se u portu hrama svetih apostola Petra i Pavla kako bi iz neposredne blizine vidjeli poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Porfirija.

Dobojlije kažu da je ovo jedinstvena prilika koju nisu željeli propustiti, i da je Doboj zaslužio da ga pohodi poglavar SPC-a. 

Patrijarha su na graničnom prelazu Šamac dočekali episkop zvorničko - tuzlanski Fotije i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić. 

Ispred crkvene porte patrijarha su sačekali arhijerejski namesnik dobojski Mirko Nikolić, starješina hrama Rastko Maksimović, te veliki broj sveštenika, ne samo iz Arhijerejskog namjesništva dobojskog, nego i iz cijele eparhije, koja broji desetak namjesništava. 

Patrijarha su dočekali i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, Radovan Višković, premijer RS, Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Petar Đokić, Nenad Stevandić, te poslanici u bh. Parlamentu Obren Petrović i Sanja Vulić.  Srpski patrijarh u Doboj je došao nakon 83 godine, a to je ujedno i prva zvanična posjeta BiH i RS nakon njegovog izbora na ovu poziciju, kao i prva posjeta eparhiji Zvorničko - tuzlanskoj. 

Za Doboj je ovo velika čast jer je, saznajemo Derventa priželjkivala da prvo posjeti ovu lokalnu zajednicu jer su patrijarhovi roditelji rođeni u derventskom selu Osinja, odakle su nakon Drugog svjetskog rata odselili u Vojvodinu.

Prije patrijarhovog dolaska u hramu je služena večernja molitva, a nakon patrijarhovog dolaska doksologija, a prema protokolu nakon vjerskog obreda u vladičanskom dvoru je predviđen sastanak sa liderima političkih stranaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije