Gradovi

Potrebna pomoć Delićima: Gubitak sina i siromaštvo unesrećili porodicu

Potrebna pomoć Delićima: Gubitak sina i siromaštvo unesrećili porodicu
Foto: N.N. | Potrebna pomoć Delićima: Gubitak sina i siromaštvo unesrećili porodicu

SANSKI MOST - Supružnici Halida i Hamdija Delić i njihova dva maloljetna sina Amar (9) i Amer (6) žive u siromaštvu i bez ikakvih izvora prihoda, u starim i neuslovnim prostorijama objekta koji je u prošlosti služio kao društveni dom u naselju Zdena, nadomak Sanskog Mosta.

Nemaju stalno zaposlenje i u svakodnevnoj su borbi za preživljavanje, pokušavajući obezbijediti kakvu-takvu budućnost za svoje sinove.

Hamdija je, inače, demobilisani borac Armije RBiH, već godinama je bez stalnog zaposlenja i zarađuje nadničarenjem, obavljajući teške fizičke poslove. Baš u trenutku naše posjete, kako nam je rekla njegova supruga, otišao je u šumu kako bi zaradio nadnicu od dvadeset maraka da prehrani porodicu.

Porodica živi u sjeni tragedije koja ju je zadesila prije tri godine, kada im se najstariji sin Armin tragično utopio u rijeci Blihi spasavajući najboljeg druga Halila Arnautovića, koji je također tada smrtno stradao.

Halida kaže kako se nikada nije oporavila od ovog gubitka, zbog čega je već godinama na terapijama. Delići kažu kako su očajni što svojoj djeci ne mogu priuštiti pristojan život niti ono u čemu normalno uživaju njihovi vršnjaci.

"Vjerujte, zna biti dana kada smo više gladni nego siti. Evo, već danima nam prijete da će nam isključiti struju, a mi nemamo odakle da je platimo", kaže očajna majka.

Ističe kako preživljavaju isključivo zahvaljujući jednom obroku dnevno koji dobiju u javnoj kuhinji. Kaže kako žive o montažnom objektu sa starom i dotrajalom stolarijom, koji je zimi teško zagrijati. Delići kažu kako su primorani da se na ovakav način obrate javnosti jer im je potrebna pomoć u novcu, hrani i lijekovima, ali i građevinskom materijalu za renoviranje neuslovnih prostorija.

Svi koji žele pomoći ovoj porodici mogu ih posjetiti u objektu društvenog doma u Zdeni ili više informacija dobiti na telefon 061/581-473.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije