Gradovi

Pred sanskom bolnicom bolji dani

Pred sanskom bolnicom bolji dani
Foto: N.N. | Pred sanskom bolnicom bolji dani

SANSKI MOST - Zahvaljujući finansijskim sredstvima iz programa finansijske konsolidacije zdravstvenih ustanova, koji provodi Vlada FBiH, Opća bolnica u Sanskom Mostu dobiće u naredne dvije godine 3,5 miliona maraka, što će značajno doprinijeti njenom ekonomskom ozdravljenju.

Ovo je potvrdio Mustafa Avdagić, direktor ove ustanove, te istakao kako će ovaj novac biti upotrijebljen u cilju modernizacije i nabavke nove medicinske opreme i aparata.

Avdagić ističe kako je sve ovo moguće jedino iz razloga što u proteklim godinama, uprkos svim ekonomskim teškoćama s kojima se suočavaju, nisu stvarana finansijska dugovanja.

"S ovim sredstvima imamo ambiciozne planove jer namjeravamo da kupimo CT aparat, gastroskop, kolonoskop, renoviraćemo kompletnu ginekologiju, kotlovnicu, vešeraj i, što je najvažnije, pokušavamo dogovoriti da napravimo novi odjel gerijatrije. Ukoliko ovo sve uspijemo, značajno ćemo poboljšati kvalitet naših medicinskih usluga", istakao je Avdagić.

On je dodao kako se nabavka CT aparata nameće kao poseban imperativ, s obzirom na to da ga ne posjeduju, pa se pacijenti, koji trebaju ovu vrstu zdravstvenih usluga, šalju na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Sve to poskupljuje liječenje i komplikuje situaciju jer se termini čekaju po mjesec ili više dana, a posljednjih godina često dolazi do kvarova CT aparata u Bihaću, pa su pacijenti primorani da se oslanjaju na privatne zdravstvene ustanove.

Prema riječima Avdagića, nabavka pomenutog aparata imaće i značajan ekonomski efekat.

"Ono što je dobra vijest jeste da smo na putu da potpišemo novi ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja USK i tu smo dobili određena obećanja. Time bi nam priznali postojanje i plaćanje svih zdravstvenih timova, što do sada nije slučaj, a time bismo riješili i problem s finansiranjem", kazao je Avdagić.

Problem finansiranja Opće bolnice u Sanskom Mostu prisutan je od njenog osnivanja, jer se zaposlenici već duže od 12 godina dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka kako bi ustanova mogla opstati.

Također, ovo je jedina zdravstvena ustanova u Federaciji BiH gdje radnici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese, a zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi. Ovaj problem je uzrokovan načinom finansiranja zdravstvenih ustanova u Unsko-sanskom kantonu, a glavni razlog loše finansijske situacije je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, zbog čega nema dovoljno novca da se finansiraju svi zdravstveni timovi koji djeluju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije