Gradovi

Probosanske stranke sastavljaju koaliciju

Probosanske stranke sastavljaju koaliciju
Foto: N.N. | Probosanske stranke sastavljaju koaliciju

DOBOJ - Ambiciozne ciljeve postavilo je sebi 12 političkih subjekata, probosanskih stranka koje su više od godinu dana prije opštih izbora u Doboju dogovarale saradnju za zajednički nastup u borbi za pozicije u RS.

"Cilj buduće koalicije je preko 50.000 glasova, to znači da imamo šest direktnih poslanika, dva kompenzaciona, osam u Vijeću naroda Bošnjaka, četiri u Vijeću naroda Hrvata, potpredsjednika RS ili predsjednika RS od bošnjačkog i hrvatskog naroda", rekao je danas Sevlid Hurtić, predsjednik Nezavisne liste, nakon sastanka održanog u Doboju.

Jedan od zaključaka koji je usvojen na sastanku je da do kraja oktobra sve stranke pismeno potvrde učešće u koaliciji, a do 1. decembra bi koalicija trebalo da bude ozvaničena stavljanjem potpisa.

O konkretnim imenima na glasačkim listićima nije razgovarano jer je, kažu, prerano s obzirom na to da koaliciju tek treba da aminuju vrhovi svih stranaka učesnica, ali kriterijumi će, između ostalog, biti rezultati s prethodnih izbornih ciklusa, kao i broj glasova koji potencijalni kandidati mogu da donesu u svojoj izbornoj jedinici.

Interese SDA na sastanku u Doboju je zastupao Edin Ramić, SDP-a Vojin Mijatović, SBB-a Admir Čavka, a svoje pregovarače poslali su i DF, NiP, Naša stranka, Platforma za progres PDA, NES, Hrvatska stranka BiH, Hrvatski blok, Nezavisni blok, BPS.

"Mi imamo, naravno različita mišljenja, mnogo je ovdje političkih subjekata, ali nas prvenstveno zanima ekonomija. Sujeti nema mjesta ovdje, mi imamo zajednički cilj, evo naglasio sam da mi moramo postati politički faktori, a ako to želimo onda ne smijemo imati nikakvu sujetu. U prošlom periodu, nažalost, svjedoci smo da je bilo sukoba na nekim nivoima gdje nije trebalo da bude, ali evo nadam se da smo naučili lekciju i da nećemo više dopustiti da nam se isto ponovi", kazao je Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a.

Na pitanje da li koalicija koja je na vidiku može nakon izbora 2022. godine postati relevantan politički faktor u RS, Jozo Barišić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatske stranke, odgovara:

"Da ne može postati relevantna, ne bismo se ni okupljali. Mi smo ozbiljni ljudi i imamo dobre namjere da uspijemo na sljedećim izborima, da budemo relevantni. Uvjeren sam da su svi ovi sudionici ovdje shvatili značaj ovih izbora i da će ta koalicija opstati i da će nastaviti rad u jednom dužem periodu zato što je interes svih sudionika."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije