Gradovi

Protest taksista u Doboju: Hoće da nas slome, da nam uzmu hljeb

Protest taksista u Doboju: Hoće da nas slome, da nam uzmu hljeb
Foto: N.N. | Protest taksista u Doboju: Hoće da nas slome, da nam uzmu hljeb

DOBOJ - Taksi stajališta u Doboju ostala su jutros prazna jer su se ovdašnji taksisti zaputili u protestnu vožnju, izražavajući tako svoje nezadovoljstvo što im konkurentski "Eurotaxi", kako tvrde, otima ne samo mušterije, nego i taksi mjesta.

"Dolaze nam na štandove koje smo mi dobili legalno, imamo dozvole. Oni su spustili cijenu ispod tržišta, namjerno, da nas slome, ja ne vjerujem da su oni u profitu, da uopšte posluju pozitivno, nego je to taktika da nam uzmu hljeb. Naše cijene su odobrene na republičkom nivou, nismo mi izmišljali cijene, znači prema standardu stanovnika Eurotaxi ima deset vozila, rade 24 sata u dvije smjene sa 20 vozača, znači 24 sata su prisutni, to je totalna otimačina. Naše udruženje ima 25 vozila sa 25 vozača, a negdje u zakonu možete svi provjeriti, kome je interesantno, stoji da je jedan taksista na hiljadu stanovnika. Znači, otprilike na Doboj koji ima oko 24.000 stanovnika naš broj taksista od 25 je sasvim dovoljan", rekao je Miroslav Kikić, jedan od dobojskih taksista.

Ovdašnji taksisti ističu da je zakonom predviđeno da svaki novi prevoznik ili grupa prevoznika koji žele da se bave ovom djelatnošću, da bi dobili licencu treba da dobiju odobrenje od Udruženja taksista Doboj što u konkretnom slučaju nije učinjeno.

"Utvrdili smo da Gradska uprava Doboj nije izdala licence za zakonit rad novog udruženja 'Eurotaxi'. Posebno treba obratiti pažnju da se u ovom slučaju radi o nelegalnoj konkurenciji koju je grad dozvolio prema ovim ljudima koji godinama egzistitraju i rade na teritoriji grada Doboja jer je omogućio bez njihove saglasnosti niže cijene prevoza, što nije u skladu sa pravilnikom koji je grad Doboj donio 2018., tako da ovi ljudi imaju veliki problem i mogućnost da se ugase", izjavila je Biljana Rakočević, pravna zastupnica Udruženja taksista.

Šta o protestu dobojskih taksista, te tvrdnjama da njihovi vozači rade nelegalno imaju da kažu u firmi "Eurotaxi" nismo uspjeli saznati, a Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja je poručio da svako ima pravo da izražava svoje nezadovoljstvo.

"Ono što znam je da je konkurencija uvijek dobrodošla. Grad Doboj nikada nije naplaćivao javne površine koje oni koriste, tj. taksi mjesta, iako su javne površine u vlasništvu grada, znači svi imaju jednaka prava. Dolaskom 'Eurotaxija' se pokazalo da građani imaju bolju uslugu. Imaju ljude koji su organizovani, pozivam i taksiste dobojske da se organizuju. Prije rata je bio dežurni telefon i bio je dispečer koji se uvijek javljao na telefon. Vi morate sada poznavati lično ili imati privatan broj. Dvadesetprvi je vijek, svi napreduju, svi ulažu u inovacije, ja mislim da je prvenstveno moj zadatak da brinem o građanima da oni imaju što bolju uslugu. Ja njih pozivam da oni unaprijede svoju uslugu, da svojom uslugom koja će biti bolja od konkurencije, eliminišu konkurenciju i neka nastave da rade. Znači, svi imaju jednake uslove, imaju podršku grada", kazao je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije