Gradovi

Psi lutalice uništavaju sitnu divljač (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Psi lutalice uništavaju sitnu divljač (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)
Foto: N.N. | Psi lutalice uništavaju sitnu divljač (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

​SANSKI MOST - Pored brojnih problema s kojima se suočavaju građani zbog velikog broja pasa lutalica na području općine Sanski Most, u posljednje vrijeme sve je veća šteta koju ove životinje pričinjavaju u sanskom lovištu.

U proteklih nekoliko mjeseci bilježi se veliki broj napada čopora pasa lutalica na sitnu divljač, a posebno su ugrožene srne, zečevi i fazani.

"Posebno je kritično u dijelu lovišta koje gravitira gradskoj deponiji, jer je tamo prisutno nekoliko stotina pasa. Oni su se takoreći prilagodili boravku u divljini, te u organizovanim čoporima love i uništavaju sitnu divljač. Posebno su ugrožene srne i njihov podmladak, čijem uzgoju i razvoju posvećujemo posebnu pažnju", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana".

Prema njegovim riječima, informacije s terena su alarmantne, a lovcima su zakonski propisi svezali ruke.

Aganović kaže kako su federalni i državni propisi koji regulišu ovu oblast u koliziji, pa tako Zakon o lovstvu FBiH tretira pse lutalice kao štetočine u lovištu i dozvoljava njihov odstrel, dok Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja govori drugačije.

"Državni zakon, koji je stariji, strogo zabranjuje mučenje i ubijanje životinja, a za prekršioce su propisane nevjerovatne kazne koje se kreću od 200 do 200.000 maraka. Ne znam čime se rukovodio zakonodavac kada je propisivao tolike kazne", kaže Aganović.

Dodaje kako lovci pokušavaju spasiti divljač hajkama na pse i njihovim zbrinjavanjem u prihvatilišta koja su organizovali na više lokacija.

Kako riješiti problem s psima lutalicama, kojih je sve više na ulicama Sanskog Mosta, enigma je koja već dugo muči lokalne vlasti, a efikasno rješenje do danas nije pronađeno. O svemu je raspravljalo i Općinsko vijeće te je formirana radna grupa čiji je zadatak da predloži rješenja, a u budžetu je planirano 200.000 maraka za ove svrhe. Prvi zacrtani cilj, koji se ovih dana počinje sprovoditi, jeste registracija, vakcinacija i sterilizacija vlasničkih pasa, a u narednom periodu uslijediće i druge planirane mjere, među kojima je i izgradnja skloništa za pse lutalice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije