Gradovi

Ruski eksperti u Doboju: Sljedeće sedmice dezinfekcija bolnice

Ruski eksperti u Doboju: Sljedeće sedmice dezinfekcija bolnice
Foto: S.Č. | Ruski eksperti u Doboju: Sljedeće sedmice dezinfekcija bolnice

DOBOJ - Sve prostorije u kojima borave pacijenti, ljekari i medicinsko osoblje u bolnici "Sveti apostol Luka", te sve saobraćajnice u okviru ove zdravstvene ustanove biće dezinfikovane sljedeće sedmice.

To je dogovoreno tokom današnjeg sastanka delegacije medicinskih stručnjaka iz Rusije, epidemiologa, infektologa sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove i Gradske uprave Doboj.

"Upoznali smo ih sa trijažnim centrom koji imamo, sa sobama za izolaciju, sobama za suspektne pacijente. Ono što ih je interesovalo je kako smo organizovani, koje mjere primjenjujemo, da bi oni mogli pripremiti dezinfekciju i oko objekata sve što treba", kaže Mladen Gajić, direktor dobojske bolnice Sveti apostol Luka.

Osim bolničkih prostorija biće izvršena i dezinfekcija kompletnog Doma zdravlja, te karantina koji se nalazi u zgradi bivše kasarne u naselju Miljkovac, kao i mjesta u gradu gdje se Dobojlije najviše kreću.

"Oni su sagledali broj pacijenata u Doboju, na regiji dobojskoj koju opslužuje bolnica 'Sveti apostol Luka' i naravno nakon te njihove analize slijedi ono što je dogovoreno, dezinfekcija svih tih prostora, javnih površina, i objekata gdje je moguće bio kontakt pozitivnih pacijenata", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Epidemiološka situacija u Doboju, poručuju iz ovdašnje bolnice je dobra, devet osoba je hospitalizovano, od čega su tri pacijenta pozitivna na virus korona, jedan iz Doboja i dva iz Teslića, dok je šest sumnjivih.

"Prvi zaraženi Dobojlija je još uvijek kod nas na liječenju, čekamo njegove rezultate. Prošle sedmice smo slali, prvi test je bio negativan, da bi sutradan test koji se ponavlja u roku od 24 sata bio ponovo pozitivan. Ono što je praksa mora biti dva negativna rezultata da bi on mogao ići u kućnu izolaciju još 14 dana... Njegova klinička slika je lakša, što je nama i najznačajnije, ima lake simptome", ističe Mladen Gajić, te dodaje da je od 16 zaraženih na području cijele dobojske regije, četvoro već izliječeno.

U Doboju je trenutno u izolaciji 267 osoba, a 1113 osoba više nije pod medicinskim nadzorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije