Gradovi

Šah jedina zabava u turbulentnim vremenima

Šah jedina zabava u turbulentnim vremenima
Foto: Sanja Čakarević | Šah jedina zabava u turbulentnim vremenima

DOBOJ - Bijele figure omiljene su najstarijim Dobojlijama jer su im prečica do pobjede, a na tabli sa 64 polja njih 17 se u četvrtak nadmetalo na turniru koji je organizovalo lokalno Udruženje penzionera.

"Svaki šahista najviše voli bijele. Misli da ako krene prvi da ima veću šansu da pobijedi. Pa dobro, stručnjaci kažu da to i jeste tako, međutim ne mora značiti. Šah je kao igra oduvijek bio velika zabava penzionerima, kao najsadržajnija misaona igra, a mislim da je sada u ova turbulentna vremena, smutna i konfuzna, mnogima jedina zabava", rekao je Trivun Damjanović, a njegovo mišljenje dijeli i Dragan Kopanja, koji redovno igra šah.

"To je pogotovo dobro za nas penzionere što ako nema nekih drugih misaonih obaveza - da malo te svoje ćelije sačuvamo, da ne odumiru, a igrajući šah mi njih malo obnavljamo", smatra Kopanja.

U sedmoj godini života kraljevsku igru zavolio je Nikica Milinčić, a prve poteze naučio je od oca.

"Otac je bio jedan od boljih šahista u selu, tada je kupio šah i on me naučio. Kasnije sam i prevazišao oca. Igram u Šahovskom klubu, tu sam redovno i idem po turnirima", rekao je Milinčić, te dodao da se među ovdašnjim penzionerima nalazi i Veljko Šolaja, dobar šahista.

Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera Doboj, kazao je da je turnir organizovan povodom Vaskrsa, a za najbolje su obezbijeđene nagrade.

"Postoji 10 novčanih nagrada: prva nagrada je 60 KM, druga 40, treća 30 i ostalih sedam nagrada su simbolične po 10 KM. Turnir koji održavamo u avgustu je nešto bolji što se tiče nagrada, tako da smo ovo organizovali prema mogućnostima. Ovo je više turnir za jedno druženje, zabavu i na zahtjev naših šahista penzionera koji su se nakon dužeg vremena uželjeli druženja i da razmijene sportsku sreću za šahovskom tablom", kazao je Gligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije