Gradovi

Situacija sa migrantima u USK se komplikuje, prijeti širenje zaraze

Situacija sa migrantima u USK se komplikuje, prijeti širenje zaraze
Foto: N.N. | Situacija sa migrantima u USK se komplikuje, prijeti širenje zaraze

BIHAĆ - Zdravstvena situacija kada su u pitanju migranti koji borave na području Bihaća i Velike Kladuše za sada je pod kontrolom, ali postoji opasnost izbijanja i širenja zaraznih bolesti, potvrdili su u Zavodu za javno zdravstvo USK.

Prema riječima direktorice ove ustanove Zerine Mulabdić, do sada je evidentirano devet osoba zaraženih šugom i njima je pružena adekvatna zdravstvena pomoć.

"Razloga za strah ima, jer je prvo trebalo stvoriti adekvatne uslove za boravak tih ljudi. Oni sada žive u neuslovnom smještaju, dijele odjeću, obuću, pribor za ishranu, nemaju uslove za održavanje lične higijene i realno je očekivati pojavu kožnih, crijevnih ili respiratornih oboljenja", istakla je Mulabdićeva. Ministar zdravstva USK Hazim Kapić smatra kako trenutno nema mjesta panici.

"Naši timovi redovno posjećuju migrante, pružaju zdravstvenu pomoć i zasad drže situaciju pod kontrolom. Međutim, ako se imaju u vidu najave o povećanom prilivu migranata i našim ograničenim kapacitetima, u budućnosti bi moglo biti problema", rekao je Kapić.

On je naveo da je posebno kritična situacija u šatorskom naselju u gradskom parku u Velikoj Kladuši. 

 Direktor Doma zdravlja u Velikoj Kladuši Senad Okanović kaže kako su njihovi radnici na terenu u nastojanju da cjelokupna situacija bude pod zdravstvenom kontrolom.

"Plašimo se da cjelokupna situacija može izmaći kontroli ukoliko dođe do drastičnog povećanja broja migranata", kazao je Okanović.

Inače broj migranata u Bihaću udvostručio se u proteklih sedam dana.  U prihvatnom centru, kojeg su gradske vlasti organizirale u objektu nedovršenog đačkog doma, sada boravi 180 izbjeglica, s tim da se broj neprestano povećava.

U MUP-u USK kažu kako je sigurnosna situacija po pitanju migranata na području ovog kantona još pod kontrolom, a u proteklom periodu evidentirano je desetak krivičnih djela čiji su počinioci strani državljani.  Premijer USK Husein Rošić istakao je kako je razočaravajuće što se u rješavanje cjelokupne problemtike s migrantima još nisu uključile državne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije