Gradovi

Skinuli Milu Budaka u Mostaru

Skinuli Milu Budaka u Mostaru
Foto: N.N. | U Mostaru uklonili 'Milu Budaka' u čast 'Cvitana Spuževića'

MOSTAR – Ploče sa natpisom "Ulica dr Mile Budaka" u noći sa nedjelje na ponedjeljak uklonjene su na više mjesta u Mostaru te su umjesto njih postavljeni natpisi "Ulica Cvitana Spuževića”, izvijestili su pojedini lokalni mediji.

Informacija je značajnija tim prije jer je Budak bio jedan od doglavnika ustaške Nezavisne države Hrvatske, sukreator najtežih zločina u II svjetskom ratu, također i autor rasnih zakona HND uperenih protiv Židova, Srba te muslimana i Hrvata neprijatelja tog režima.

S druge strane, Cvitan Spužević bio je poznati mostarski advokat, humanista i prijatelj fra Leona Petrovića kojeg su partizani streljali u Širokom Brijegu i koji je bio toliko ugledan da je zbog tog javno protestirao.

Historija je zabilježila da je Spužević svojim zalaganjem kod ministra unutrašnjih poslova NDH Andrije Artukovića uspio spasiti brojne živote, porodice koje su se našle na meti ustaškog NDH režima, a najviše porodica mostarskih Srba.

U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije bilo poznato ko stoji iza ovog čina, ali prema određenim informacijama lokalnih medija, riječ je o studentima historije sa Sveučilišta u Mostaru koji su na ovaj način htjeli podsjetiti javnost što su prave vrijednosti i ko su ljudi iz prošlosti koje bismo morali znati cijeniti i čuvati u kolektivnom sjećanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije