Gradovi

Škole koje se griju na pelet na mukama, upitna isporuka energenta

Škole koje se griju na pelet na mukama, upitna isporuka energenta
Foto: Nezavisne novine | Škole koje se griju na pelet na mukama, upitna isporuka energenta

​BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK poništilo je raspisani tender o nabavci peleta za grijanje školskih ustanova iz razloga što su dospjele ponude bile višestruko veće od planiranih sredstava za nabavku ovog energenta.

Ovo je potvrdio resorni ministar Almin Hopovac istakavši kako bi zbog trenutne situacije na tržištu peleta moglo doći do problema u grijanju ovdašnjih škola.

"Mi smo pokušali nabaviti 672 tone peleta kako bi se omogućilo nesmetano grijanje za ovdašnje obrazovne ustanove. Međutim, zbog trenutne situacije promijenili smo raniju odluku o centralizaciji nabavke energenata, te smo ovlastili škole da svaka za sebe krene u procese nabavke, s tim što smo im doznačili neophodna sredstva. Moram reći kako smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o tržištu energenata, jer cijene divljaju i rastu iz dana u dan, što stvara velike probleme kada je riječ o javnim nabavkama", istakao je Hopovac. 

Na tržištu Unskosanskog kantona cijena peleta se trenutno kreće u rasponu od 500 do 800 maraka, ali je problem u tome što ga je u ovom trenutku skoro nemoguće kupiti. 

U međuvremenu, neke od škola su pokrenule procedure nabavke peleta, ali je u ovom trenutku krajnje neizvjesno kada bi im energenti mogli biti isporučeni. 

"Mi imamo određene rezerve peleta i poručili smo od jednog dobavljača šest tona. Međutim, ukoliko pelet ne dobijemo do kraja novembra, bićemo u ozbiljnim problemima", kaže Senad Tičević, direktor Srednje poljoprivredne škole "Sanus futurum" u Sanskom Mostu. 

Adnan Busuladžić, direktor Umjetničke škole "Nusret Keskin Braco" iz Bihaća, kaže kako su raspisali tender za nabavku peleta, ali da im se niko od dobavljača nije javio.

"Ljudi su iskreni i kažu da im je sad teško isporučiti pelet, već da ga možemo dobiti tek u januaru ili februaru. Mi ne posjedujemo nikakve zalihe i pitanje je kako ćemo se grijati do tada", kaže Busuladžić. 

U proteklim godinama, zbog ekonomičnosti i racionalnijeg korištenja ogreva, 21 školska ustanova u Unskosanskom kantonu preorijentisala se na korištenje peleta, što se u sadašnjim okolnostima pokazuje kao veliki problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije