Gradovi

Stanari u Bihaću migrante nalaze i na svojim balkonima

Stanari u Bihaću migrante nalaze i na svojim balkonima
Foto: N.N. | Stanari u Bihaću migrante nalaze i na svojim balkonima
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Stanari zgrada u Bihaću, koji žive u neposrednoj blizini nedovršenog objekta Doma penzionera u tom gradu, izrazili su okupljanjem u subotu svoje nezadovoljstvo zbog problema s velikim brojem migranata koji već godinama borave u toj građevini.

Kažu kako su u svakodnevnom strahu za ličnu bezbjednost, te da često svjedoče fizičkim obračunima migranata, a učestale su krađe i provale u njihovu imovinu. 

"Ovo je već postalo neizdrživo jer mi kroz svoje prozore posmatramo kako neko vrši nuždu ili radi neke druge neprilične stvari. Od buke, dobacivanja i galama se ne može živjeti, svakodnevno bacaju i nagomilavaju smeće, pale vatre i naročito je neizdrživo u ljetnom periodu kada se svuda uokolo širi nesnosan smrad", kaže Zlatan Elezović, jedan od stanara.  

Također, kako ističu građani, migranti obilaze stanove u zgradama i okolne kuće, te provjeravaju da li neko boravi u njima. 

"Čovjek je četiri puta izbacivao migrante sa svoga balkona i na kraju je bio primoran da ga zazida. Bezbroj puta smo upozoravali nadležne institucije, ali uzalud. Sada ih preko tri stotine boravi u Domu penzioner", kaže Elezović.

Iako su pripadnici policije USK u proteklom periodu, u nekoliko navrata obavljali prisilno iseljavanje migranata iz Doma penzionera, oni bi se kasnije uvijek ponovo vraćali. 

Ova zgrada je, uz još nekoliko napuštenih i devastiranih objekata u Bihaću, u poslednje četiri godine postala privremeni dom za migrante koji pokušavaju da se dokopaju hrvatske teritorije. 

U policiji kažu kako je u ovome trenutku najveći problem njihov smještaj, obzirom da su kapaciteti svih prihvatnih centara u kojima oni borave prebukirani. 

Trenutno u tim centrima boravi oko 2500 migranata, a procjene su da ih isto toliko u ovome trenutku nema riješeno pitanje smještaja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije