Gradovi

Štrajkovi upozorenja potresaju zdravstvo USK

Štrajkovi upozorenja potresaju zdravstvo USK
Foto: Zlatan Čekić | Svakodnevni štrajkovi upozorenja u zdravstvu USK

BIHAĆ - U svim zdravstvenim ustanovama na području Unsko sanskog kantona od sutra će se u narednih deset dana održavati dvosatni štrajkovi upozorenja, nakon čega će uslijediti generalni štrajk kada se za to ispune svi zakonski uslovi.

Ovakvu odluku donijele su danas sindikalne podružnice u svim zdravstvenim ustanovama na području ovoga kantona, a odlučeno je kako će za to vrijeme raditi kovid i odjeli hitne pomoći, te će pacijentima biti pružane samo urgentne zdravstvene usluge.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu USK, Elvir Hrustanović, ranije je izjavio kako je odluka o organizaciji generalnog štrajka uslijedila nakon što su iscrpljeni svi mehanizmi koji su bili na raspolaganju medicinarima kako bi dobili zarađene decembarske plate. Prema njegovim riječima, generalni štrajk će trajati deset dana, a ukoliko se ni tada ne ispune zahtjevi medicinara, uslijediće masovni otkazi zdravstvenih radnika.

Podsjećamo da većina radnika u ovdašnjem zdravstvu, zbog toga što Skupština USK, ni nakon više zasjedanja, nije usvojila neophodne finansijske dokumente za funkcionisanje ovoga kantona, između ostalog niti plan rada Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, nije dobila zarađene decembarske plate.

U međuvremenu, neke zdravstvene ustanove su iz sopstvenih rezervi isplatile decembarske plate svojim zaposlenicima, ali većina ustanova na svojim računima nema dovoljno sredstava za te svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije