Gradovi

Tesla "osvanuo" na gradskom trgu u Doboju (FOTO)

Tesla "osvanuo" na gradskom trgu u Doboju (FOTO)
Tesla "osvanuo" na gradskom trgu u Doboju (FOTO)

DOBOJ - Nejasni obrisi crteža na fasadi jedne od zgrada u strogom centru grada desetak dana su izazivali znatiželju Dobojlija.

Enigma je riješena i nedoumica više nema - gradski trg u Doboju ubuduće će krasiti prelijepi mural velikog naučnika Nikole Tesle, koji je izradio umjetnik Deni Božić.

"Radio sam reklamu na toj zgradi i fasada je jednostavno 'vapila' za muralom Tesle. Ja sam ga vidio i prije početka slikanja; on je jednostavno morao da bude tu", kaže Božić.

On pojašnjava da je to samo jedan od murala koji je doslovce poklonio svom gradu, te da na našim prostorima profesionalno bavljenje ovim poslom još nije dovoljno cijenjeno. Ipak, smatra da ćemo prateći svjetske trendove, u perspektivi sve više cijeniti murale.

"Mural krasi prostor oko sebe i uklanja mrtve odraze sivila starih fasada. Pored reklame, koja je na ovaj način najjeftinija, uvijek se nađe prostor i za lijep crtež po slobodnom izboru", dodaje Božić.

Denija je angažovala i Turistička organizacija Doboja, tako da je prije nekoliko mjeseci na zidovima stambenih zgrada crtao simbole grada. Riječ je o srednjevjekovnoj tvrđavi Gradina i legendarnom vozu, Ćiri.

"Ponosni smo na saradnju sa takvim umjetnikom, koji je svojim muralima ovjekovječio simbole grada željezničara, ali i najznačajnije turističko-istorijske građevine, tvrđave Gradina", ističe Mitra Đuričić, direktor turističke organizacije.

Ona navodi da će grad naredne godine angažovati Božića kao moderatora na radionicama sa temom "Kako urediti prostor", koje će biti organizovane u saradnji sa gradskim odjeljenjem za urbanizam. Ove radionice biće besplatne i dostupne svim zainteresovanima.

"Murali i grafiti su zapravo duh veliki gradova, koji dolazi i u Doboj, urbanizujući ovu sredinu na neki novi način i sa novim pravilima", navodi Đuričićeva.

Ona dodaje da su mnogi bili podozrivi prema "šaranju" grada, ali da su Božićevi murali svojom ljepotom razuvjerili sve "nevjerne Tome".

Od grafita do murala

Svaki crtež na fasadi je umjetnost, smatra Deni Božić.

Mural je međutim daleko teže napraviti od grafita.

"Potrebna je vježba i dosta prakse za oba načina izražavanja, da bi finalni efekat bio izazivanje pažnje i ugodnog osjećaja kod slučajnog prolaznika", objašnjava Božić.

(NN/dobojski.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije