Gradovi

Pratite nas na Google news

Tuzlaci oslobođeni plaćanja komunalne naknade

Tuzlaci oslobođeni plaćanja komunalne naknade
Foto: Wikipedia/Ilustracija | Tuzlaci oslobođeni plaćanja komunalne naknade
N.N.

TUZLA - Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle na vanrednoj elektronskoj sjednici usvojili su rebalans budžeta. Više od dva miliona konvertibilnih maraka izdvojeno je za sprečavanje širenja i sanaciju posljedica pandemije virusa korona. Između ostalog, Tuzlaci su oslobođeni i plaćanja komunalne naknade.

Prema riječima predsjednice Gradskog vijeća Tuzle Nataše Perić, odlukom o izmjenama i dopunama budžeta za period od 1. januara do 31. decembra ove godine, obezbijeđeno je više od dva miliona KM koja su namijenjena za borbu protiv pandemije virusa korona i otklanjanje posljedica.

"Riječ je o nabavci zaštitnih i sredstava za dezinfekciju, pomoći građanima u nabavci hrane i ostalim različitim potrebama. Ovo je jedan u nizu rebalansa koji će uslijediti, a koji će biti usmjereni u borbu protiv pandemije koronavirusa i otklanjanja socijalnih i ekonomskih posljedica", navela je Perić.

Vijećnici su takođe usvojili odluku o pojednostavljenju procesa pribavljanja dokumentacije u postupku ostvarivanja prava na jednokratne novčane pomoći iz gradskog budžeta za vrijeme trajanja stanja nesreće koje je uzrokovano pojavom virusa korona.

Perić je navela da je razmatrana i usvojena odluka o privremenom oslobađanju plaćanja zakupnine poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Tuzle, kao i preporuka javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad, da u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica i oni donesu odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine na prostorima koji iznajmljuju.

Gradski vijećnici su također usvojili i odluku o privremenom oslobađanju od obaveze plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za fizičke i pravne osobe, kao i za druge pravne subjekte kojima je utvrđena obaveza plaćanja komunalne naknade.

Oslobađanje plaćanja naknade se odnosi i na zauzimanje javnih površina korisnicima kojima je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti, kao i zakupnine za korištenje prostora u evidenciji mjesnih zajednica na prostoru Tuzle.

Iz Gradskog vijeća Tuzle su istaknuli da će u narednom periodu u skladu s potrebama i prioritetima vezano za stanje nesreće raditi u kontinuitetu te će donositi odluke koje su u interesu svih građana.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije