Gradovi

Aviobomba uništena na vojnom poligonu u Bihaću

Aviobomba uništena na vojnom poligonu u Bihaću
Foto: N.N. | Aviobomba uništena na vojnom poligonu u Bihaću

BIHAĆ - Avionska bomba iz perioda Drugog svjetskog rata, koja je prije tri dana pronađena tokom izvođenja građevinskih radova u naselju Ceravci, nadomak Bihaća, uništena je danas kontrolisanom eksplozijom na vojnom poligonu Grabež.

Uništenju je prethodilo izmještanje bombe s lokacije gdje je pronađena i njeno transportovanje do pomenutog poligona, a ove aktivnosti izveli su pripadnici deminerskog tima Federalne uprave Civilne zaštite uz asistenciju pripadnika policije u vatrogasne jedinice iz Bihaća.

Tokom akcije izmještanja, iz bezbjedonosnih razloga, policija je evakuisala stanovnike stambenih objekata koji se nalaze u radijusu od stotinu metara.

Prema riječima Seada Vrana, šefa Odsjeka za neeksplodirana ubojna eksplozivna sredstva u Federalnoj upravi civilne zaštite sve planirane aktivnosti izvedene su na  vrijeme i u skladu s planiranoom dinamikom, pa je bomba uklonjena prije početka radnog dana.

Inače, radilo se o neeksplodiranoj avio bombi njemačke proizvodnje velike razorne moći, teškoj 250 kilograma, od čega je 79 kilograma činio čisti elsploziv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije