Gradovi

U Derventi nema pozitivnih na virus korona, pod nadzorom 164 lica

U Derventi nema pozitivnih na virus korona, pod nadzorom 164 lica
Foto: N.N. | U Derventi nema pozitivnih na virus korona, pod nadzorom 164 lica

DERVENTA - Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je danas da na području ove lokalne zajednice nema lica koja su pozitivna na virus korona, te da su 164 osobe pod zdravstvenim nadzorom, od kojih 29 u karantinu na Plehanu, a 135 u kućnoj izolaciji.

„Imali smo ranije jedno lice koje je pozitivno, koje je jednim dijelom provelo dane u izolaciji kod kuće i Studentskom domu, a nakon ponovnog testa nalaz je bio negativan i trenutno je u kućnoj izolaciji“, rekao je Simić i naveo da je do sada kroz kućnu izolaciju prošlo 467 lica.

On je istakao da se većina stanovništva ponaša korektno i poštuje mjere, ali da je zabilježen i jedan broj nevaspitane djece, koja roštilja na lokaciji Patkovača, te će ih nadležne službe sankcionisati ukoliko nastave sa takvim ponašanjem.

Simić je rekao da je u karantinu u objektu Terapijske zajednice "Izvor" na Plehanu obezbijeđeno sve što je potrebno za nesmetan i ugodan boravak.

„Imamo na raspolaganju 65 mjesta za karantin. Većina soba na Plehanu su dvokrevetne, a ima i nekoliko soba sa pet kreveta, te dvije sa po deset kreveta koje za sada nisu u upotrebi. Za sve osobe koje borave u karantinu obezbijeđena su tri obroka dnevno“, naveo je Simić.

U Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju "Budućnost" obezbijeđen je dodatni prostor od 15 ležajeva koji se čuva za slučaj da porodica sa malom djecom bude trebala boraviti u karantinu, i još dodatnih 50 mjesta.

Simić je istakao da je Derventa istovremeno i veliko gradilište, sa skoro 7.000 zaposlenih, da preduzeća posluju, osim nekoliko firmi koje sarađuju direktno sa Italijom, i rade sa smanjenim kapacitetom zbog nedostatka repromaterijala.

„Putevi se asfaltiraju, gradi se Vatrogasni dom i završavaju se poslovi ugovoreni još prošle godine. Raditi se mora, samo se moramo ponašati adekvatno. Svi budžetski korisnici dobiće plate, život teče“, rekao je Simić.

On je naveo da su se posljednjih dana na evidenciju Zavodu za zapošljavanje u Derventi javila 54 tražioca posla, a privreda je u istom tom periodu potraživala 56 radnika.

Specijalista epidemiologije Doma zdravlja Derventa Milena Bjegović Đujić rekla je da su trenutno pod nadzorom 164 osobe i navela da se svakim danom broj osoba pod nadzorom smanjuje.

„Testiranju na virus korona u proteklom periodu je podvrgnuto dvadesetak osoba i samo jedno lice je bilo pozitivno, a i ono se oporavilo i sada je u kućnoj izolaciji. Od Instituta za javno zdravstvo dobili smo informaciju o testiranju lica koja se nalaze u karantinima u svojim sredinama. Za one koji imaju simptome i pozitivnu epidemiološku anketu uzorkovanje će vršiti bolnica u Doboju. Testiranje onih koji su bili u kontaktu sa oboljelima i lica koja se nalaze u karantinu, a nemaju simptome vršimo u Domu zdravlja“, pojasnila je Đujićeva.

Ona je dodala da je Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja formirao tim koji će pružati psihološku podršku licima koje se nalaze u karantinu na Plehanu, kao i osobama koje se nalaze u kućnoj izolaciji, ali i starijim ljudima koji teško podnose zabranu kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije