Gradovi

U Srebrenici polovini osoba istekao nadzor, većina firmi radi

U Srebrenici polovini osoba istekao nadzor, većina firmi radi
Foto: Srna | U Srebrenici polovini osoba istekao nadzor, većina firmi radi

SREBRENICA - U Srebrenici nema oboljelih od virusa korona, a upolovljen je broj osoba pod mjerom nadzora i sve su dobrog zdravstvenog stanja.

Iz epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebrenici Srni je rečeno da je danas iz nadzora odjavljeno 20 osoba koje su došle iz inostranstva i 14 dana provele u kućnoj izolaciji.

Od ukupno stotinu osoba, pod nadzorom je još njih 50 i većini ta mjera ističe za dva do tri dana.

U epidemiološkoj službi kažu da se sinoć prijavio jedan vozač, koji se vratio iz inostranstva i treba da provede dvije sedmice u kućnoj izolaciji, te da se očekuje još manji broj takvih slučajeva.

Na području srebreničke opštine sprovode se mjere zaštite od širenja virusa korona, ali se uporedo vode i aktivnosti da se obezbijede uslovi i podrška te omogući obavljanje proljećne sjetve.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je s ciljem obezbjeđivanja kvalitetnih i neophodnih količina sjemena za sjetvu ubrzanim postupkom izdata dozvola i već je pokrenut rad poljoprivredne apoteke u Skelanima koja je snabdjevena svima vrstama sjemena za potrebe ovdašnjih poljoprivrednika.

Grujičić je najavio da će i opština obezbijediti određeni vid podsticaja svima koji ovog proljeća zasiju više od dva dunuma površine žitaricama ili raznim vrstama povrća.

Prema njegovim riječima, posebno je zanačajno što u srebreničkoj opštini, u periodu borbe protiv širenja virusa korona, nisu prekinuli rad najveći privredni kolektivi kao što su rudnici, odnosno firme "Gross" i "Lein", koje ekploatišu rudu olova, cinka i boksita, zatim šumarstvo, te firme za pocinčavanje kao i izradu građevinskih kontejnera i još neke koje zapošljavaju ukupno više od hiljadu radnika.

Grujičić smatra da će njihov rad umanjiti negativne ekonomske posljedice izazvane pojavom virusa korona i uvođenja mjera zaštite od tog virusa s ciljem zaštite zdravlja i života stanovništva.

Prema podacima Štaba za zaštitu i spasavanje ove opštine snabdjevenost životnim namirnicama je uredna i jedino je još problem nestašica i nemogućnost nabavke dovoljnih količina zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju.

Jutros je veći broj starijih osoba iskoristio pravo da izađe iz kuće i ode u snabdijevanje hranom, lijekovima i da izmire druge obaveze što će im olakšati boravak u kućama, poboljšati kvalitet života u trenutnim okolnostima.

I srebreničke firme strogo poštuju mjere zaštite i redovno se vrši dezinfekcija kao i ostale mjere zaštite radnika kojima su obezbijedile zaštitne maske i drugu neophodnu zaštitnu opremu.

Stanovnici Srebrenice su svjesni situacije i disciplinovani, poštuju mjere zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije