Gradovi

U UKC Tuzla u funkciji trijažni punkt

U UKC Tuzla u funkciji trijažni punkt
Foto: N.N. | U UKC Tuzla u funkciji trijažni punkt

TUZLA - Po naredbi Kantonalne uprave Civilne zaštite i Kantonalnog štaba ispred Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla postavljen je šator namijenjen za trijažu svih pacijenata koji dolaze u ovu ustanovu.

Na ulazu u svaku zgradu Centra formiran je i mali trijažni punkt, a sve kako bi se spriječio ulazak virusa korona u ovu ustanovu.

Doktori i medicinske sestre su u zaštitnoj opremi, u šatoru će pacijente koji dolaze u UKC kratko ispitati, saznati jesu li boravili u zaraženim zemljama ili bili u kontaktu s nekim ko je zaražen.

"Sumnjive slučajeve bilo kojeg pozitivnog pitanja u okviru epidemiološke anamneze uputiće u Kliniku za zarazne bolesti, koja sa stražnje strane ima izolatorij i prijemnu ambulantu za dijagnostiku i obradu sumnjivih slučajeva. U toj ambulanti se po potrebi radi i klinička obrada, mikrobiološka, laboratorijska. Tu pacijent ima krevet da može ležati dok ne dođe ključni nalaz", pojasnio je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za infektivne bolesti.

Ukoliko se u ambulanti ustanovi da je osoba pozitivna na virus korona, infektolog sam donosi odluku radi li se o lakom, srednjem ili teškom slučaju.

Ako se potvrdi da se radi o težem bolesniku kojem je potrebna mehanička ventilacija, s anesteziologom  donosi odluku o premještanju pacijenta u primarni respiratorni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije