Gradovi

U dobojskoj školi đaci dobili prostor za igru i razvoj

U dobojskoj školi đaci dobili prostor za igru i razvoj
Foto: SRNA | U dobojskoj školi đaci dobili prostor za igru i razvoj

DOBOJ - Postavljanjem figura na šahovske table završen je projekat rekonstrukcije inkluzivnog igrališta u dvorištu Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Doboju, a đaci s poteškoćama u razvoju su dobili prostor ne samo za igru, nego i za očuvanje svog zdravlja.

Na raspolaganju su im, između ostalog, mini-teretana sa šest sprava, vrtuljak, klackalice, stolovi za stoni tenis, hendikep koš...

"Djeca poput mog sina Miroslava, koja imaju hendikep, ne mogu da hodaju ili su u invalidskim kolicima, uz pomoć ovih sprava imaju mogućnost da fizički razvijaju oslabljene mišiće. Sada imaju mogućnost da svakodnevno koriste sprave i za noge i za ruke", kaže Snježana Mitrović, majka četrnaestogodišnjeg dječaka. Milena Janković, koordinatorka tima za realizaciju projekta, navela je da planiraju u skorije vrijeme, kada epidemiološka situacija bude dozvoljavala, da organizuju takmičenja, druženja, sportske aktivnosti. "Takođe, želimo da uspostavimo saradnju sa drugim školama iz regije", kazala je ona. Novac za rekonstrukciju igrališta je zapravo nagrada od 50.000 evra koju je škola osvojila na takmičenju Evropske komisije u konkurenciji 62 obrazovne ustanove. "U građevinske radove smo utrošili 53.000 KM, za nabavku sprava i gumene podloge 46.000 KM i desetak hiljada KM za uređenje okoline - kapiju, ogradu, video-nadzor, osvjetljenje, sjedalice. Ukupna vrijednost ovog projekta na kraju je izašla na 110.000 KM. Znači, 97.600 KM smo obezbijedili iz naše osvojene nagrade, a ostatak je finansirao grad Doboj", izjavio je Ljubiša Blagojević, direktor škole. Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, naveo je da je siguran da će u narednom periodu izgraditi manju fiskulturnu salu koju će koristiti djeci s poteškoćama u razvoju kako bi imala tokom cijele godine fizičke aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije