Gradovi

U osnovnoj školi u Petrovu jedan broj prosvjetara i dalje štrajkuje

U osnovnoj školi u Petrovu jedan broj prosvjetara i dalje štrajkuje
Foto: N.N. | U osnovnoj školi u Petrovu jedan broj prosvjetara i dalje štrajkuje

PETROVO - Davorin Adamović, v.d. direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Petrovu, podijelio je u petak udžbenike đacima prvacima, ali dio zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi nastavio je štrajk započet prije skoro tri mjeseca, zbog kojeg nije okončana ni prošla školska godina.

Dio radnika štrajkuje od 5. juna, kada je resorno ministarstvo imenovalo Adamovića za v.d. direktora, a Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata škole, tvrdi da nastave neće biti dok se ovaj problem ne riješi.

"U međuvremenu se samo pogoršala situacija, nemoguće je sarađivati, raditi s tim čovjekom, ne postoji apsolutno komunikacija, postoje samo uvrede, prijetnje. Pošto je doveden političkim nametanjem, njegovo ime je palo iz nebesa, mi smo se tome suprotstavili, i sada se on i njegovi ljudi koji stoje iza njega svete radnicima", tvrdi Maksimovićeva.

Nastava će od ponedjeljka biti redovno odvijana, ipak tvrdi Adamović, te dodaje da će o bojkotu dijela radnika svakodnevno obavještavati Ministarstvo, te po njihovom uputstvu djelovati.

"Rade učiteljice, imamo tu i nastavnice srpskog, likovnog, engleskog, muzičkog, tehničkog, ja ću kao nastavnik fizičkog držati časove, da djeca ne gube dok se ovo ovdje ne riješi, neću raspisivati konkurs i primati nekog jer ne želim ovdje da ostanem, na ovoj funkciji", kaže Adamović.

On ističe da će gradivo koje su đaci izgubili zbog štrajka biti nadoknađeno u prve dvije do tri sedmice nove školske godine, a zatim će biti pređeno na nastavni novi plan i program.

Roditelji kažu da ih ne interesuje ko će biti na čelu ove obrazovne ustanove, samo ih zanima da li će njihova djeca redovno pohađati nastavu.

Konkurs za novog direktora škole je raspisan 30. avgusta, Adamović se nada da će na čelo škole doći kadar koji će moći da se izbori sa kolektivom koji je njemu u potpunosti okrenuo leđa.

"Ko god ima afiniteta prema tom radnom mjestu, neka šalje prijave. Ja se na taj konkurs neću prijaviti", naveo je Adamović.

Situacija se zakomplikovala i u dobojskoj OŠ "Vuk Karadžić" u kojoj su se roditelji izborili za produženi boravak, ali nedorečenost Pravilnika koji reguliše boravak djece usporava njegovo organizovanje.

"Mene samohrana majka pita da li njeno dijete ima prednost u odnosu na ostalu djecu, a u Pravilniku ni riječi o tome. Imamo 30 učenika u 53 kvadratna metra, da li je to realno", kaže Milan Gojković, direktor škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije