Gradovi

Udruženje "Radosti druženja" u novim prostorijama

Udruženje "Radosti druženja" u novim prostorijama
Foto: N.N. | Udruženje "Radosti druženja" u novim prostorijama

BIHAĆ - Udruženje "Radosti druženja" iz Bihaća, koje okuplja djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, dobilo je nove prostorije za rad, a na ovaj način će značajno biti unaprijeđene njihove aktivnosti.

Uređenje prostorija finansirano je zajedničkim sredstvima grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona, a predsjednica pomenutog udruženja Mirsada Hodžić ističe kako je ovo veliki dan za njih.

"Sve do sada, dugo godina, boravili smo u neuslovnim prostorijama, u potkrovlju koje je prokišnjavalo. Značaj našeg udruženja je veliki jer je jedino u Bihaću koje okuplja mlade i djecu s poteškoćama u razvoju, gdje se oni druže i razvijaju socijalne vještine", istakla je Hodžićeva.

Dodala je kako danas brinu o tridesetak štićenika, čiji je društveni status bio jako loš, te da ih pokušavaju uključiti u sve sfere života.

Štićenici pomenutog udruženja su lica koja imaju posljedice cerebralne paralize, Daunovog sindroma, autizma ili drugih fizičkih ili mentalnih oštećenja i ovo je za njih svojevrstan prozor u svijet i mjesto gdje se mogu družiti i upražnjavati mnogobrojne aktivnosti te se osjećati zadovoljno i spokojno. U sklopu rada s korisnicima organizuju se različite radionice kompleksne rehabilitacije u koje su uključeni, volonteri, roditelji i socijalni radnici koji pružaju neophodnu stručnu pomoć. Udruženje je nedavno pokrenulo inicijativu da se na području Unsko-sanskog kantona formira specijalizirana ustanova za smještaj osoba s mentalnim poteškoćama. Hodžićeva objašnjava kako je situacija trenutno takva da one borave u ustanovama koje se nalaze u drugim kantonima u Federaciji BiH. Objašnjava kako njihov boravak mjesečno košta u prosjeku oko 700 maraka, od čega porodice izdvajaju polovinu sredstava, dok drugu pokriva Ministarstvo zdravstva USK.

"Mi želimo da nam djeca budu bliže, jer sada je situacija takva da su udaljena stotinu i više kilometara, što roditeljima i porodicama stvara velike probleme", ističe Hodžićeva. Ovu inicijativu podržao je i premijer USK istakavši kako se za formiranje jedne takve ustanove moraju stvoriti potrebni preduslovi, te da će se na tome raditi u idućoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije