Gradovi

Vandali ostavili uginulu svinju ispred Gradske džamije u Bratuncu

Vandali ostavili uginulu svinju ispred Gradske džamije u Bratuncu
Foto: Anadolija | Vandali ostavili uginulu svinju ispred Gradske džamije u Bratuncu

SARAJEVO - Nepoznati vandali ostavili su u četvrtak uginulu svinju u haremu Gradske džamije u Batuncu, a imam i džematlije uginulu životinju primijetili su prilikom dolaska na podne-namaz.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i imam ove džamije Elvir ef. Hodžić kazao je novinaru Anadolije kako je primijetio uginulu životinju juče oko 12:30 sati, prilikom dolaska na podne-namaz.

"Ušao sam u džamijsko dvorište i primijetio sam muhe na uginuloj životinji. Najprije sam pomislio da je uginuo pas, prišli smo bliže i vidjeli da je to manja svinja", kazao je Hodžić.

Dodaje kako su incident odmah prijavili policiji, koja je stigla i obavila uviđaj, a komunalna policija je potom uklonila uginulu životinju i dezinfikovala teren.

Hodžić dodaje kako postoje pretpostavke da iza ovog incidenta stoje ljudi koji imaju garaže u blizini džamije, a koje su zapravo privremeni objekti na vakufskoj imovini, i u vezi čega je prije nekoliko mjeseci pokrenut sudski spor.

"Od momenta kada je to pokrenuto u više navrata, imali smo slučajeve ostavljanja smeća u haremu naše džamije. S obzirom da se džamija nalazi u gradskoj zoni, gdje je zabranjeno držati svinje, jasno je da je ovo napravljeno smišljeno", pojašnjava Hodžić.

Iako je ovo primjer vandalizma, Hodžić poručuje kako povratnici nisu uplašeni.

"Mi smo ovdje svoji na svom. Ovo se radi smišljeno. Kada im ne prolaze zakoni i segregacija, onda se vrši dodatni pritsak na ljude koji ovdje žive i koji pokšavaju nešto da rade, ne bi li se na bilo koji način ljudima ulila nesigurnost i kazalo da ovdje nemaju perspektive. Nisu prepali povratnike, mi smo spremni apsolutno na sve. Mi smo svoji na svom, nikome ne smetamo, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava, na bilo koji način. Svim sredstvima ćemo se braniti, nikoga nećemo napadati", zaključio je efendija Hodžić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije