Gradovi

Vatrogasci gase požare pomoću vozila starih 50 godina

Vatrogasci gase požare pomoću vozila starih 50 godina
Foto: Zlatan Čekić | Vatrogasci gase požare pomoću vozila starih 50 godina

SANSKI MOST - Pripadnici Vatrogasne jedinice u Sanskom Mostu svoje dužnosti obavljaju zastarjelom opremom i vozilima čija prosječna starost iznosi oko 50 godina.

Komandir ove jedinice Edin Gubelić kaže kako godinama upozoravaju na ovaj problem, ali da sve do sada nije učinjeno ništa značajnije kako bi se sanski vatrogasci bolje opremili.

"Iz godine u godinu ponavljamo priču o stanju naših vozila koja, istina, služe svojoj svrsi, ali se često kvare i popravljaju, pa se zna desiti da nisu funkcionalna u trenucima kada je to najpotrebnije. Puno se sredstava izdvaja za njihovo održavanje, ali se služimo njima jer nemamo bolja", kaže Gubelić.

Dodaje kako se svake godine susreću sa stotinama požara, zbog čega se modernizacija voznog parka nameće kao prioritet.

Prema njegovim riječima, vozila kojima trenutno raspolažu su u najvećem broju nabavljana putem donacija iz drugih država, a radi se o već upotrebljavanim vozilima.

"Kada je u pitanju ova sitnija oprema, kao što su crijeva, mlaznice i slično, moram istaknuti kako se ona nabavlja redovno, ali je nabavka bar jednog modernog kamiona za gašenje požara prioritet", kaže Gubelić.

Načelnik Civilne zaštite općine Sanski Most Sadi Ramić ističe kako su ove godine u općinskom budžetu planirana sredstva za kupovinu jednog vatrogasnog kamiona i da je u te svrhe planirano pola miliona maraka. "Nadamo se kako će ta sredstva biti operativna, ali moram istaknuti kako je cijena jednog kvalitetnog vatrogasnog vozila i veća. Zbog toga ćemo morati tražiti dodatnu pomoć i sredstva iz drugih izvora, kako bismo realizovali ovu prijeko potrebnu nabavku", kazao je Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije