Gradovi

Zaposleni u Kantonalnoj bolnici u Bihaću okupljanjem traže odobrenje za kredit

Zaposleni u Kantonalnoj bolnici u Bihaću okupljanjem traže odobrenje za kredit
Foto: N.N. | Zaposleni u Kantonalnoj bolnici u Bihaću okupljanjem traže odobrenje za kredit

BIHAĆ - Zdravstveni radnici zaposleni u Kantonalnoj bolnici u Bihaću okupiće se danas ispred sale Skupštine Unsko-sanskog kantona kako bi svojim prisustvom uticali na donošenje odluke o tome da se odobri kreditno zaduženje te ustanove.

Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata koji okuplja zaposlenike ove bolnice, kaže kako su se na ovakav korak odlučili zbog navodnih informacija da ne postoji dovoljan broj glasova skupštinskih poslanika da se usvoji ovakva odluka. Hrustanović ističe kako je Vlada USK već dala zeleno svjetlo za zaduženje, te da očekuje da to isto učini i Skupština.

"U ovom trenutku menadžment i radnici Kantonalne bolnice ne vide drugi izlaz iz sadašnje teške situacije. Poslovanje bolnice je opterećeno ogromnim dugovanjima i svakog časa prijeti opasnost finansijske blokade", istakao je Hrustanović te dodao kako zaposlenici neće dozvoliti da ustanova u kojoj rade postane predmet političke trgovine i potkusurivanja.

"Svi znamo da je politika dobrim dijelom dovela do ovakvog stanja i sada je vrijeme da se koliko-toliko isprave neke greške iz prošlosti", naveo je on.

Vlada USK odobrila je nedavno zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od 13 miliona maraka, kako bi se obezbijedio nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove. Kredit bi služio isključivo za vraćanje velikih dugovanja, rok njegove otplate iznosio bi 12 godina, a procijenjena kamatna stopa bi bila 6,5 posto. Garant kredita bio bi Zavod za zdravstveno osiguranje USK koji bi za 123.000 maraka povećao izdvajanja za Kantonalnu bolnicu, što je iznos jedne mjesečne rate na iznos kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije