Gradovi

Zbog zloupotreba budžet Bihaća u debelom minusu

Zbog zloupotreba budžet Bihaća u debelom minusu
Foto: Ilustracija | Zbog zloupotreba budžet Bihaća u debelom minusu

BIHAĆ - Izvještaj o stanju budžeta grada Bihaća u 2016. godini, koji je na zahtjev gradskih vlasti načinio Ured za reviziju institucija Federacije BiH, pokazao je niz zloupotreba i nepravilnosti, kao i netransparentnost u trošenju javnih sredstava, a akumulirani deficit na kraju godine iznosio je 25 miliona maraka.

Navodi se kako je najveća šteta uzrokovana raskidom ugovora s izvođačem radova na tzv. KfW projektu, odnosno projektu izgradnje gradske kanalizacije, čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 20 miliona.

Navodi se i kako je finansijska šteta u iznosu od 6,6 miliona maraka nanesena gradskom budžetu zbog toga što se firma "Akvaterm" iz Karlovca, koja je bila izvođač izgradnje gradske kanalizacije, bez ikakvih pravnih posljedica povukla iz realizacije ovog projekta.

Podsjetimo, pomenuta hrvatska firma napustila je projekat nakon dvije trećine urađenog posla zbog kašnjenja isplate jedne tranše novca za urađene radove.

Tadašnjem gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću na teret se stavlja da je zloupotrijebio službeni položaj i svjesno uzrokovao kašnjenje u isplati pomenute finansijske obaveze, iako je gradski budžet u to vrijeme raspolagao potrebnim sredstvima. Sumnja se kako je Galijašević pogodovao izvođaču da time stekne zakonski osnov za raskid ugovora i povuče se iz posla. Kasnije aktivnosti u vezi s nastavkom realizacije projekta uzrokovale su milionske štete i uticale da se vremenski prolongiraju građevinski radovi.

U pomenutom revizorskom izvještaju navodi se kako je preko šest miliona maraka uplaćenih s viših razina vlasti na račun grada Bihaća za realizaciju različitih projekata nenamjenski potrošeno.

Aktuelni gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podnio je u proteklom periodu, od preuzimanja funkcije, nekoliko krivičnih prijava protiv prethodne garniture vlasti zbog uzrokovane finansijske štete.

Podsjetimo, grad Bihać je jedina lokalna zajednica u BiH čija su ranija dva gradonačelnika, Hamdija Lipovača i Emdžad Galijašević, uhapšena i procesuirana zbog zloupotreba službenog položaja i finansijskih nepravilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije