Gradovi

Zekija Kozlica uspješna u pčelarstvu punih 15 godina

Zekija Kozlica uspješna u pčelarstvu punih 15 godina
Foto: Zlatan Čekić | Zekija Kozlica uspješna u pčelarstvu punih 15 godina

BIHAĆ - Sve je više žena u poduzetništvu koje se bave i poslovima koji su se ranije isključivo smatrali muškim, pa se tako pripadnice ljepšeg pola u sve većoj mjeri bave i pčelarstvom.

Među njima je i Zekija Kozlica, koja se uspješno time bavi punih 15 godina, a u Udruženju pčelara Bihać kažu kako se ukupno 10 žena u ovom gradu bavi ovom poljoprivrednom granom. 

"U početku je to bilo skromno, započela sam sa pet košnica, a sada ih imam više od 60. Preporučila bih svim ženama koje su nezaposlene ili imaju više slobodnog vremena da se počnu baviti pčelarstvom, da manje fejsbukaju i bave se raznim besmislicama. Ovo je ipak od koristi, jer kada izvrcaš i probaš med, to je čisto zdravlje", kaže Kozlica. 

Dodaje kako je pčelarstvo zahtjevan posao i da traži posvećenost, ljubav i angažman, a često se susreće i s raznim problemima. 

Kaže da je, zbog pojave pčelinjih bolesti, pretrpjela velike gubitke tokom prošle godine, a djelimično ih je sanirala zahvaljujući poticajima gradskih i kantonalnih vlasti.  U Obrtničkoj komori Unsko-sanskog kantona navode kako su u proteklim godinama sproveli niz aktivnosti na planu edukacije i zapošljavanja žena u onim zanimanjima kojima se one ranije primarno nisu bavile. 

"Mi danas imamo žene u metalskoj industriji, imamo žene koje voze komplikovane građevinske strojeve,  autobuse i kamione i sve se više smanjuje nekadašnja razlika između takozvanih muških i ženskih poslova. U poticajnim programima sve više se pažnje posvećuje stimulaciji kada se radi o zapošljavanju žena i mislim da je to veoma značajno u današnje vrijeme, kada sve više nedostaje radne snage", kaže Enes Arapović, predsjednik pomenute obrtničke komore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije