Gradovi

Žene zanemarile preventivne preglede dojki

Žene zanemarile preventivne preglede dojki
Foto: Pixabay | Žene zanemarile preventivne preglede dojki

DOBOJ - Zbog straha da će se zaraziti koronom i završiti na kiseoniku ili respiratoru, mnoge žene su zanemarile preventivne preglede dojki, pa iz dobojskog Doma zdravlja poručuju da oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke, iskoriste da obave samopregled, ultrazvuk ili mamografiju.

"Iako je 2020. godina protekla u znaku kovida-19 i brojanja oboljelih i umrlih od te bolesti, ne smijemo zaboraviti ni druge bolesti koje pogađaju našu populaciju. Korona je uticala na sve, ne samo što se tiče preventivnih pregleda dojke - generalno je uticala na sve preglede. Evropsko udruženje za borbu protiv karcinoma naglašava važnost toga da se svi preventivni pregledi i u doba pandemije nastave jer nas možda nakon svega ovoga očekuje neka druga pandemija, a to je već pandemija malignih bolesti koja traje odavno", kazala je dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine.

Koliko su pravovremeni samopregledi bitni zna Lidija Žarić, direktorica Centra za kulturu i obrazovanje, u čijim prostorijama je održano predavanje za žene.

"Jako su bitni, naročito kad dođete u određene godine koje zahtijevaju redovnu kontrolu, mamografiju, ultrazvuk ili slično. Iz svog iskustva mogu reći da sam imala problema, da sam reagovala na vrijeme i da je sve prošlo bez posljedica... Išla sam redovno na ultrazvuk i samopreglede i, eto, došao je taj period kasnije u menopauzi kada se pokazalo da ta promjena mora biti i operativno urađena. Da ja to nisam pratila, da nisam ništa učinila, ko zna šta bi bilo", kaže Žarićeva.

Dom zdravlja je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova u RS koje raspolažu pokretnim mamografom.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku da taj pokretni mamograf iskoristimo i u nekim dijelovima grada u kojima nije toliko pristupačno da žene obave te mamografske preglede. One ne bi morale dolaziti u Doboj, nego bismo to jednostavno uradili na terenu, zajedno sa našim tehničarima, sa našim doktorima u ambulantama na seoskom području", kazao je Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije