Hronika

Sud u Banjaluci: I Amerikanci prate suđenje Zeljkoviću i ostalima

Sud u Banjaluci: I Amerikanci prate suđenje Zeljkoviću i ostalima
Foto: Velibor Tripić / Arhivska fotografija | Sud u Banjaluci: I Amerikanci prate suđenje Zeljkoviću i ostalima

BANJALUKA - I predstavnici Ambasade SAD-a u BiH bili su danas u sudnici Okružnog suda u Banjaluci, gdje je u predmetu "korona ugovori" održano pretpretresno ročište bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih, a početak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 6. februar, te će biti održavano svakog prvog dana u sedmici.

Uz  Zeljkovića, u ovom predmetu optuženi su i direktori firmi "Procontrol" iz Banjaluke Slavko Bojić i "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija".

Na statusnoj konferenciji dogovarana je dinamika suđenja, te je republički tužilac Sanja Tadić Stojisavljević potvrdila da krivicu optuženih planira dokazivati sa 70 svjedoka, pet vještaka i 2.425 materijalnih dokaza.

Dogovoreni su termini suđenja do kraja marta, a prvi svjedok biće Dragan Obradović, radnik Instituta za javno zdravstvo RS, s tim što je Tadić Stojisavljevićeva potvrdila da je on u svojstvu svjedoka ispitivan pet sati, pa pretpostavlja da će i za njegovo svjedočenje trebati dan glavnog pretresa.

Tadić Stojisavjevićeva je rekla da je svjedoke u istrazi saslušavala 93 sata te da će joj trebati između 10 i 15 sudskih ročišta za njihovo saslušanje tokom suđenja. Nije se mogla izjasniti koliko će joj vremena trebati za iznošenje dokaza.

Advokati optuženih nisu iznosili koncept odbrane. Bojićev advokat Dragan Tolimir rekao da će svjedoke ispitivati onoliko dugo koliko za to bude potrebno vremena i tužilaštvu. On je rekao da bi ova optužnica možda imala smisla da je podignuta u današnje vrijeme.

"Ne može se u vrijeme vanrednog stanja ograničavati formiranje cijena roba. Postupak će trajati dugo i odbrana Bojića tvrdi da on nije trebao biti optužen i da je ovdje samo umetnut da se zatvori neki krug", naveo je Tolimir.

Duška Bogojević, advokat Dubravca, rekla je da je u pitanju postupak koji će možda trajati duže od svih ostalih.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je u oktobru optužnicu Zeljkovića, te još četiri lica, koje terete za zloupotrebe pri nabavkama u periodu pandemije, a što se odnosi na medicinske maske i ostalu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije