Obrazovanje

Djecu više ne vaspitaju isključivo roditelji, nego tiktokeri i jutjuberi

Djecu više ne vaspitaju isključivo roditelji, nego tiktokeri i jutjuberi
Foto: Sanja Čakarević | Djecu više ne vaspitaju isključivo roditelji, nego tiktokeri i jutjuberi

DOBOJ - Umjesto đaka, njihovi roditelji, članovi savjeta roditelja svih šest dobojskih srednjih škola, sjeli su nakratko u školske klupe kako bi od nadležnih čuli sa kojim izazovima se suočavaju omladinci te koje posljedice nosi ne samo vršnjačko, nego i nasilje u porodici.

Luka Ristić, školski psiholog, upozorio je da zbog suptilnih oblika nasilja kod djece primjećuje psihopatologiju, koja uzrokuje rizična ponašanja srednjoškolaca.

 "Vrlo često imamo depresivnu djecu. Depresija ne podrazumijeva ono što se u užem smislu često kaže, a to je povučenost, bezosjećajnost, beznadežnost itd. Nego upravo može biti suprotno, imali smo skoro slučaj, ono što mi zovemo agresivno, nemirno dijete da je duboko depresivno dijete. Vrlo često u posljednje vrijeme su ova ponašanja na društvenim mrežama koja podrazumijevaju vrijeđanje, ignorisanje, izolaciju, etiketiranje mi kod djece vidimo te promjene u ponašanju, koje umanjuju njihove kapacitete za borbu, tako da nam se tu upali alarm, odmah znamo da nešto nije u redu, razgovaramo sa djetetom. Moram, nažalost, priznati, nas je vrijeme malo pregazilo, djecu više ne vaspitanju isključivo roditelji, učitelji, nastavnici, profesori, nego tiktokeri, jutjuberi itd. Tako da imamo jako velike probleme sa društvenim mrežama, nekontrolisanim ponašanjem na mrežama, što će, bojim se, posebno u narednom periodu uzeti svoj danak", poručio je Ristić.

Borislav Dejanović, otac učenice prvog razreda, kaže da njegova kćerka nema profile na društvenim mrežama, jer nema potrebe da iste ima, a na naše pitanje da li je to njena ili odluka roditelja, odgovara:

"Ima 16 godina i mislim da nema potrebe da ima profil na mreži... Pa, njena je odluka, a vjerovatno bismo pokušali da utičemo na to da to nije dobra stvar za nju, bar za sada, u ovom uzrastu. Znači, nije dobro sigurno", mišljenja je Dejanović.

Moja kćerka je drugi razred srednje škole i na korak je do punoljetstva, navodi Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta RS, koja se pridružila roditeljima na radionici koju je organizovala Ekonomska škola.

"Naravno da koristi društvene mreže, ja nisam u ulozi i situaciji da mogu bilo šta da branim, rekoh vam, ona je na korak do punoljetstva, ali to je samo stvar povjerenja i dogovora i onoga što svaka odrasla osoba treba da izvrši kao svoje obaveze", poručila je Čabrićeva.

 Bez podrške roditelja mi ne možemo da realizujemo sve što zamislimo u vaspitno-obrazovnoj ustanovi, ističe Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije.

"E, sada, sve je stvar i kućnog odgovara, koliko se u porodici radi sa djecom, koliko se priča o nekim možda i tabu temama i koliko su neke stvari između roditelja i djece izjednačene, odnosno koliko su djeca otvorena i prema roditeljima, tako isto i prema nema u školama.

Dosta stvari, vjerujem, zavisi i od porodičnog ambijenta, odnosno od otvorenosti i prosto razgovora između roditelja i njihove djece, tako da oni svjesno ili nesvjesno mnoge stvari prenose u školu, kao i mi odrasli, prosto je nemoguće da odvojiš neki porodični problem od onog koji se dešava u školi, ali trudimo se da pomognemo kako učenicima, tako našim profesorima i svima nama kao rediteljima. Vjerujem da je veliki broj roditelja upravo došao s namjerom da posluša jedno korisno predavanje i da, eto, neke možda smjernice primijeni u svojoj porodici. Imamo, naravno, i situacije kada roditelj prosto ne reaguje", izjavila je Vasiljević Stokićeva.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije