Obrazovanje

Dobojski srednjoškolci bi voljeli da uče i japanski jezik

Dobojski srednjoškolci bi voljeli da uče i japanski jezik
Foto: N.N. | Dobojski srednjoškolci bi voljeli da uče i japanski jezik

DOBOJ - Zbog svakodnevnog korištenja društvenih mreža i interneta, dobojskim srednjoškolcima savladavanje engleskog, ali i njemačkog jezika ne predstavlja više veliki poduhvat, pa bi, kažu, voljeli da imaju priliku da izučavaju i strane jezike koji na našim prostorima nisu toliko zastupljeni.

"Kada bi škola imala mogućnost, najradije bih učio japanski, čini mi se interesantan, iako je veoma težak jezik. Imam neke prijatelje koji bi čak htjeli da idu u Japan", rekao je Milan Golić, učenik drugog razreda Saobraćajne i elektroškole.  

Kazao nam je da najviše od stranih jezika koristi engleski, zna malo i njemački.

"Trenutno učim samo engleski u školi. Većinom ih koristim na internetu, sa prijateljima koje sam upoznao", kazao je on.

Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole u Doboju, rekla je da se kineski jezik od januara izučava u Doboju i srednjoškolci imaju mogućnost da ga uče.

"Ove godine to je naravno online nastava, poštujući sve mjere koje su na snazi. Mi smo ove godine u Ekonomskoj školi uveli i ruski jezik, što godinama nije bilo u praksi, znači za đake koji uče drugi strani jezik", rekla je ona, te dodala da se ruski jezik izučava i u Stanarima.

Taj strani jezik je nekada davno učio i Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

"Ja sam davno završio osnovnu školu, pa smo počeli učiti ruski, i završio sam Gimnaziju sa ruskim jezikom", naveo je Blagojević, a na naše pitanje da li zna da govori danas ruski, rekao je: "Pomalo."

Po nastavnom planu i programu engleski je obavezan u cijeloj RS kao prvi strani jezik, a drugi zavisi od podneblja i đaci imaju priliku da se opredjeljuju između njemačkog, ruskog, francuskog, italijanskog...

"U Evropskoj uniji najveći broj građana govori njemački jezik. Naravno, to je riječ o maternjem jeziku, a engleski jezik je i dalje lingua franka, znači on je zastupljen ne samo u Evropi, nego i u cijelom svijetu", rekla je Tijana Vasiljević Stokić.

Aleksandar Goganović, direktor Gradske razvojne agencije, rekao nam je da tečno govori engleski i njemački jezik.

"U svijetu se govori između 6.000 i 7.000 jezika, dok se u Evropi koristi oko 300 jezika, ali u Evropi se taj broj sve više povećava zbog sve većeg broja migracija", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije