Obrazovanje

Ispiti teži u doba korone

Ispiti teži u doba korone
Foto: N.N. | Ispiti teži u doba korone

BANJALUKA, SARAJEVO - Studentkinje iz BiH koje tokom pandemije virusa korona studiraju na fakultetima u Beču, Lilu i Vroclavu suočile su se sa strožim načinima ocjenjivanja, online predavanjima, a jedna od njih je bila i u nacionalnom karantinu.

Ipak, s obzirom na sve, one ističu da su se svi prilagodili ovom načinu studiranja, te da je sve dobro organizovano.

Alma Pašić, studentkinja treće godine na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu na odsjeku lingvistike i književnosti, kaže da je putem Erasmus+ programa prvi semestar provela u Lilu u Francuskoj.

"Situacija je bila pomalo specifična, ali sam uspjela iskusiti i nastavu uživo, kao i online. Krajem oktobra lani stavljeni smo u nacionalni karantin i predavanja su poslije toga bila u potpunosti online", priča Pašićeva.

Prema njenim riječima, dešavalo se da na Katoličkom univerzitetu u Lilu online predavanja budu odmah nakon predavanja u učionici.   

"To je rezultiralo time da svi studenti i dalje sjede u istoj prostoriji, na istim mjestima, samo što nije bilo profesora, već smo predavanje pratili preko laptopa", priča Pašićeva.

Dodaje da je ponuda volontiranja i stažiranja dosta raznovrsna, ali zbog pandemije nije imala priliku da to iskusi, mada su joj redovni studenti govorili da su aktivnosti za univerzitet obično plaćene i doprinose olakšanju buduće potrage za poslom.

Aleksandra Đurić iz Teslića, koja studira njemačku filologiju na Univerzitetu u Beču u Austriji, kaže da su sva predavanja online, te da se neki ispiti održavaju na fakultetu.

"Na fakultetu su promijenili koncept ispita i prilagodili se online nastavi, a ispit se ne može položiti online, jer neki studenti iskoriste mogućnost prepisivanja. Profesori sada traže da studenti više istražuju, pišu seminarske radove i na taj način sakupljaju bodove", priča Đurićeva.      

Dodaje da na fakultetu u Beču ima mnogo više opcija za napredovanje u odnosu na Banjaluku, gdje je prethodno studirala, jer uporedo radi i studira, a kad ima ispite, poslodavci joj uvijek izlaze u susret.

Naime, kako kaže, prijateljici na drugom fakultetu je dosta teže jer nema vježbe uživo, a ispite im nisu nimalo olakšali.      

Hajra Karahodžić iz Tešnja, studentkinja prve godine master studija međunarodnog menadžmenta na Univerzitetu za finansije i bankarstvo u Vroclavu u Poljskoj, kaže da su predavanja online, ali da je sve dobro organizovano.

"Sva predavanja se održavaju online i sve savršeno funkcioniše. Nemam se na šta žaliti po pitanju organizacije na Univerzitetu, jer su se u potpunosti spremili za online predavanja", rekla je Karahodžićeva.

Dodaje da je na Filozofskom fakultetu u Tuzli završila žurnalistiku, ali da je tokom studiranja dva puta išla preko Erasmus programa u Poljsku, a zbog njihovog sistema predavanja i učenja odlučila je da master završi u Vroclavu.

"Kada uporedim način studiranja u BiH i Poljskoj, moram priznati da studiranje ovdje donosi mnogo prednosti, a najvažnije je što je diploma iz države EU, kao i to što je sistem obrazovanja takav da se većinom sve svodi na praksu, dok se kod nas većinom svodi na učenje napamet", priča Karahodžićeva.

Studentkinje, iako se školuju u različitim zemljama, slažu se da, s obzirom na to da su studirale i na univerzitetima u BiH, prednost daju stranim, jer uz mnogo više prakse u ovim gradovima imaju priliku i da rade, te da sebe u budućnosti vide izvan granica BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije