Obrazovanje

Kineska podrška Univerzitetu u Banjaluci u borbi protiv virusa korona

Kineska podrška Univerzitetu u Banjaluci u borbi protiv virusa korona
Foto: N.N. | Kineska podrška Univerzitetu u Banjaluci u borbi protiv virusa

BANJALUKA - Zamjenik direktora Sjedišta Konfucijevih instituta Ma Jianfei i potpredsjednik za međunarodna pitanja Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu Jan Bing uputili su pisma podrške rektoru Univerziteta u Banjaluci Radoslavu Gajaninu, izrazivši nadu da će se Republika Srpska i BiH izboriti sa virusom korona.

Ma je podsjetio da je Univerzitet u Banjaluci nudio podršku i pomoć kada se Kina donedavno suočavala sa epidemijom virusa korona i brinuo o kineskom osoblju angažovanom na Univerzitetu.

"Mi smo posebno zahvalni za to. Bolest je pod kontrolom u Kini, ali sada se vi suočavate sa pandemijom. Saosjećamo sa vama, bićemo uz vas i prijatelje u svijetu i pružićemo pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Vjerujemo da će se Vaša zemlja izboriti sa ovom bolešću, te da će svi Vaši fakulteti i studenti, kao i kolege u Konfucijevom institutu ostati zdravi i dobro u teškom periodu", naveo je Ma u pismu Gajaninu.

Jan je istakao da Univerzitet za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu izražava zabrinutost u vezi sa širenjem virusa korona širom svijeta, uključujući i Republici Srpskoj, te da saosjeća sa partnerima u Srpskoj.

"Saosjećamo sa našim prijateljima u Srpskoj u ovom posebnom periodu. Imamo saznanja da Vlada Republike Srpske preduzima efektivne mjere s ciljem stavljanja situacije pod kontrolu. Vjerujemo i da se naš partner, Univerzitet u Banjaluci, pridržava mjera i da su mu životi studenata i osoblja prioritet", naveo je Jan u pismu Gajaninu.

Podsjetivši da se nastava na Univerzitetu za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu odvija onlajn, Jan je istakao da nastavljaju i sa radom na tekućim projektima sa Univerzitetom u Banjaluci, kao što je Konfucijev institut.

Gajanin je zahvalio za podršku, navodeći da Univerzitetu u Banjaluci u ovim teškim vremenima mnogo znači da ima prijatelje koji nude podršku.

On je istakao da prijatelji iz Kine i profesori već pomažu, a da kineski građani pomažu i u Banjaluci kao epicentru virusa korone u Srpskoj.

"Profesori sa našeg Konfucijevog instituta donirali su zaštitne maske, a naš partnerski Univerzitet za tehnologiju i obrazovanje obezbijedio nam je donaciju zaštitnih maski i omogućio direktan kontakt sa vlastima u Tjenđinu, koji nam pomažu u odabiru dobavljača respiratora koji su hitno potrebni našim bolnicama", istakao je Gajanin u uzvratnim pismima.

On je naveo da su, slijedeći primjer iz Kine, brzo obustavili aktivnosti i predavanja i nastavili izvođenje nastave na daljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije