Obrazovanje

Pegaz i Volos privukli najviše pažnje

Pegaz i Volos privukli najviše pažnje
Foto: Sanja Čakarević | Pegaz i Volos privukli najviše pažnje

DOBOJ - U školske klupe Srednje škole unutrašnjih poslova u Banjaluci, ako je suditi po našoj anketi, moglo bi ove jeseni sjesti više djevojaka nego mladića jer su bile radoznalije i hrabrije od svojih vršnjaka.

"Zaista mogu da se zamislim iz razloga što smatram da je za ovaj posao potrebna velika fizička sprema, koju smatram da mogu da steknem, takođe trenirala sam karate jedan period svog djetinjstva i generalno volim borilačke sportove, a smatram da su oni u ovom poslu zaista važni, tako da vidim sebe u ovom poslu... Mogla bih iz gimnazije da pređem u Srednju školu unutrašnjih poslova zato što je gimnazija i po disciplini tu negdje jer zaista smo disciplinovani i što se tiče i telefona i generalno ponašanja, tako da smatram da iz gimnazije preći u ovakvu školu nije toliko teško", smatra Andrea Đukić, učenica prvog razreda.

"U tu školu treba da ide neko ko ima disciplinu, ko ima želju, ali ne znam da li sam baš za to... Definitivno nije moj glavni plan, ali kada dolaze da se prezentuju, to mi je interesantno, ali da se ja vidim u tom poslu, ne, ali smatram da nema nikakvih predrasuda za žene u uniformama", mišljenja je Sofija Dragičević, učenica prvog razreda gimnazije.

Šta ih čeka ukoliko se odluče da se školuju za plavu uniformu, otkrio je Aleksandar Miladinović, direktor Srednje škole unutrašnjih poslova.

"Cijeli dan nam je isplaniran. Učenici borave u internatu prije svega. Imaju tačno vrijeme za ustajanje, rade jutarnju fiskulturu, doručkuju u internatu, idu na smotru i tek nakon toga im počinje školski dan. On se ne razlikuje od onog u bilo kojoj drugoj školi, s tim što imamo određene specifične predmete koji su prilagođeni policijskoj profesiji. Po okončanju školskog dana ne okončava se radni dan. Učenici se vraćaju u internat, idu na ručak i nakon toga imaju određene aktivnosti koje su ili vannastavnog ili nastavnog karaktera", pojasnio je Miladinović, te dodao da učenicima najteže pada što ne mogu stalno imati telefone.

Na promociji ove škole, koja je održana na Stadionu sportskih igara, vozila, oprema, specijalci sa fantomkama, službeni psi pali su u drugi plan kada su se pred đacima potencijalnim polaznicima pojavili Volos i Pegaz, službeni konji.

"Ja inače obožavam životinje, a konje pogotovo. Iskreno, sada nemamo čas pa smo došli da vidimo šta se događa, pa sam prišla kada sam vidjela konja", kaže Anja Dejanović, učenica trećeg razreda.

"Konji su jako mirni, gledaju da ne povrijede ljude, maze se, tako da je reakcija djece jako pozitivna, prilaze sa nekom opreznošću, ali uglavnom prilaze... Meni je čast biti policajac i predstavljati svoj posao u svakom smislu... Potrebno je svaki dan raditi bar dva treninga da bi bio ovako disciplinovan, prvo lonžiranje, navikavanje konja na trening i onda rad. Zasad nisam imao nijednu intervenciju da me konj nije poslušao", rekao je policajac konjanik.

Srednja škola unutrašnjih poslova je posebna škola, ističe Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, jer nije samo obrazovna institucija za buduće policajce.

"Oni kroz svoju praksu, pogotovo praksu u policijskim stanicama, praksu u Zalužanima u Centru za obuku, od jutra, buđenja, postrojavanja, straže, dežurstava, požarstava i njihovog kompletnog dana, potpuno poprimaju taj i etički i moralni, disciplinski, vaspitni, obrazovni integritet, budućeg policajca", izjavio je Karan, te se prisjetio da je 1985. godine u Kupresu kao dvadesetdvogodišnjak obukao plavu uniformu kao najmlađi komandir policijske stanice u Jugoslaviji.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije