Obrazovanje

Predloženi zakoni o obrazovanju naruku direktorima iz SDA

Predloženi zakoni o obrazovanju naruku direktorima iz SDA
Predloženi zakoni o obrazovanju naruku direktorima iz SDA

SARAJEVO - Predloženi zakoni o osnovnom i o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo politizuju obrazovanje i u prvi plan stavljaju stranačke interese, prije svega nekoliko direktora škola iz SDA, koji su tu već nekoliko mandata, istakli su u petak iz Centara civilnih inicijativa i sindikata.

Pojasnili su da se predloženim zakonima direktorima škola daje neograničen mandat, a sastav školskih odbora je takav da moć u ruke daje predsjedniku kojeg imenuje Vlada KS. Dodaju da su nasuprot nekolicini pojedinaca desetine hiljada nastavnika, roditelja i učenika.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, kazao je da su škole privatizovane, predsjednici školskih odbora potpisuju a da ne znaju ni šta, zapošljava se familija i daju privilegije djeci "poslušnih", te da u školama ima i revanšizma pa ako neko i hoće da aplicira za poziciju direktora - dobije otkaz.

"Tražimo ograničenje na dva mandata u istoj školi. Ima i sposobnih i takvima ćemo rado dati preporuku za neku drugu školu. Ne želimo one koji su politički aktivni, ni direktore ni u školskim odborima", rekao je Sivro i dodao da je "12 žigosanih" direktora škola. Upozoreno je da je Ekonomsko-socijalno vijeće KS, kojeg čini i Vlada, podržalo depolitizaciju i ograničenje mandata direktorima, ali je ovo izigrano.

Adis Arapović iz CCI-ja kazao je da traže od poslanika u Skupštini KS da u ponedjeljak ne podrže zakone bez zajedničkih amandmana CCI-ja, sindikata i Vijeća roditelja KS. U sindikatu su uvjereni da će tako i biti.

"Školski odbor po ovim zakonima ima četiri člana i to po jednog iz Vijeća roditelja, sindikata, lokalne zajednice te ministarstva koji ima zlatni glas. Mi predlažemo šest članova, po dva iz sindikata i Vijeća roditelja, te ova dva, s tim da zlatni glas ostaje u rukama predsjednika", rekao je Arapović.

Kazao je da ova dva zakona kako su predložena nisu reformska i nisu u interesu djece, roditelja i nastavnika zbog kojih škole i postoje.

Istovremeno, član Udruženja direktora osnovnih škola KS Muamer Tinjak ističe da je Udruženje podržalo nacrt zakona kakav je prošao u Skupštini KS, a sve ostale izmjene ne podržava. Kazao je da su protiv politike u školama, a da su CCI, Vijeće roditelja i sindikat omogućili politizaciju škola 2011. godine uvođenjem glasačke kutije u škole.

"Nas ne interesuju mandati nego uslovi za obrazovanje djece, investicije, sve što čini napredak, a to ove izmjene ne donose", dodao je Tinjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije