Obrazovanje

Studenti iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara zajednički prevazilaze prepreke kod zapošljavanja

Studenti iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara zajednički prevazilaze prepreke kod zapošljavanja
Foto: Ustupljena fotografija | Studenti iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara zajednički prevazilaze prepreke kod zapošljavanja

BANJALUKA - Studenti filozofskih fakulteta sa univerziteta iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara tokom trodnevnih radionica obrađivali su vještine komunikacije, digitalne vještina te vještine pisanja projekata i sl., a osim toga su se družili, obišli znamenitosti Banjaluke i nose samo lijepo iskustvo.

Ova radionica je organizovana u okviru projekta "Zagovaranje za veću zapošljivost studenata društveno-humanističkih nauka", kojim koordiniše Savez studenata Filozofskog fakulteta Banjaluka, uz podršku USAID projekta "PRO-Budućnost", a provodi je "Catholic Relief Servis" (CRS) u periodu od 5. do 7. septembra.

Danilo Bosnić, iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta Banjaluka, kaže da su na ovu ideju došli prije nešto više od godinu dana, međutim, kako kaže, nedostajala im je podrška, a koju su dobili u vidu USAID projekta "PRO-Budućnost".

"Kroz ovaj projekat i niz kvalitetnih predavanja i radionica omogućićemo studentima da dođu do osnovnih vještina i kompetencija, a koje će im sutra pomoći u razgovoru s poslodavcima ili pri zapošljivanju. Nedavno se pojavila informacija da svršeni studenti filozofije u prosjeku čekaju na zaposlenje četiri godine, a istoričari oko dvije i po godine, i trudimo se da mijenjamo tu praksu i pomognemo studentima da se lakše izbore na tržištu rada", kaže Bosnić.

Ističe da su i pored kvalitetnog obrazovanja ovi studenti na neki način zapostavljeni od poslodavaca, ali čvrsto vjeruje da će se to u budućnosti mijenjati i da će ove nauke ponovo postati poželjne za upis.

Maja Vidović, nezaposlena profesorica istorije, smatra da su ove radionice bitne za humanističke nauke, jer će se nakon njih moći organizovati i pokušati se izboriti sa svim poteškoćama prilikom zapošljavanja.

"Teme koje smo obrađivali, poput digitalnog marketinga i pisanja projekata, mogu nam zaista pomoći. Recimo, ako neko ima udruženje ili želi da ga pokrene, bitno je da ima temelj. Ovo je jedan u nizu projekata Saveza studenata i oni pokušavaju da povežu studente iz raznih krajeva, jer je bitno da zajedničkim snagama pomognemo da naša struka ne bude zapostavljena", ističe Vidovićeva.

I Nikolina Ogorelac, studentkinja master studija Predškolskog vaspitanja i obrazovanja iz Banjaluke, kaže da je srećna što učestvuje u projektu koji zagovara veću zapošljivost studenata društvenih i humanističkih nauka.

"Prije svega, ovdje su prisutni odlični predavači i kolege sa drugih univerziteta. To je i najljepši dio projekata, da se upoznajemo te dijelimo znanja i iskustva. Ove radionice su zaista korisne jer živimo u društvu koje je sklono promjenama i moramo da idemo u skladu s vremenom, pa samim tim radionice digitalnog marketinga te planiranja projekata i dr. veoma će nam koristiti da dosadašnje znanje iskoristimo na inovativan način i predstavimo ga mladima", kazala je Ogorelčeva te dodaje da su svjedoci da sve više psihologa, psihoterapeuta i sociologa svoje znanje dijeli putem društvenih mreža i samim tim smatra da je budućnost u ovom načinu dijeljenja znanja.

Amar Velagić, student završne godine Latinskog jezika i rimske književnosti te Pedagogije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, naglašava da se ovaj program bavi gorućim pitanjem iz ove struke.     

"Vrlo su važne ove radionice, polazeći od digitalnih kompetencija, preko komunikacijskih pa do pisanja projektnih planova, što je srž naših zanimanja. Mi smo u takvoj situaciji da često nećemo biti u državnom sektoru pa je nevladino okruženje pogodno tlo da svoju nauku promovišemo na taj način. Veoma je bitno da studenti komuniciraju, razmjenjuju svoja iskustva, jer su to nauke koje podupiru jedna drugu i traže podršku. Bez sociologa nema pedagoga, pa tako ni bez pedagoga psihologa i obrnuto", rekao je Velagić te dodao da se ne može očekivati da se nauka razvija u pravom smjeru ako nema saradnje.

"Ja Banjaluku inače jako volim, a tokom ovih dana zbližili smo se, razmijenili iskustva, ali smo se i zabavili", dodaje on.

S njim se slaže i Oliver Andačić, student Politologije s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, koji je prvi put u Banjaluci, ali i na ovakvim radionicama.

"Očekujem dobru saradnju, a dosad nosim samo pozitivne dojmove. Drago mi je da se nakon toliko vremena konačno razvijaju mreže studenata i nadam se da će biti što više ovakvih projekata, koji su jako bitno za mlade, jer jedino se zajedno možemo izboriti s tim", istakao je Andačić.

Učesnici na radionici su bili studenti društveno-humanističkih nauka univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, ali su došli i iz Brčkog, Tuzle, Travnika, Šamca, Broda, Gruda, Drvara i Bugojna.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije