Obrazovanje

Vlada RS i grad Banjaluka stipendiraju deficitarna zanimanja

Vlada RS i grad Banjaluka stipendiraju deficitarna zanimanja
Foto: N.N. | Vlada RS i grad Banjaluka stipendiraju deficitarna zanimanja

BANJALUKA, BIJELJINA - Vlada RS, kao i grad Banjaluka stipendiraju đake koji upišu neka od deficitarnih zanimanja, a direktori srednjih škola u kojima se izučavaju zanati su saglasni da su to profitabilni i izuzetno traženi poslovi na tržištu rada.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da u školskoj 2020/2021. godini upisuju deficitarna zanimanja zidar i armirač - betonirac.

"Učenici koji upišu deficitarna zanimanja osim stipendije u iznosu od 100 KM od Vlade RS dobijaju i plaćen javni prevoz, a neki poslodavci, osim što im plaćaju praksu, nerijetko đake opreme i knjigama", rekao je Bajić.

Dodao je da kada se sve sabere jedan učenik koji se školuje za deficitarno zanimanje, a ide na plaćenu praksu, može da zaradi skoro minimalnu platu u RS.

On je naveo da su i plate u ovim strukama mnogo veće od onih u javnim državnim institucijama.

Gordana Vujanović, direktorica Srednjoškolskog centra "Ðuro Radmanović" Novi Grad, rekla je da je ovo način da se đaci usmjere ka zanimanjima traženim na tržištu, te da u novoj školskoj godini ova srednja škola planira upis 24 učenika za zanimanje električar - elektroinstalater.

Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini, rekao je da će Vlada RS stipendirati 48 učenika koji upišu deficitarna zanimanja bravar - zavarivač i stolar.

Dodao je da đaci tokom školovanja za ova deficitarna zanimanja imaju u prvoj godini jedan dan praktične nastave, u drugoj dva i u trećoj godini tri dana praktične nastave, koja se organizuje u školskoj radionici i u saradnji sa 34 firme u Bijeljini.

"Saradnja s privredom je generalno dobra, gotovo 70 odsto učenika koji su završili školovanje za zanimanje stolar dobiju i prvo zaposlenje u firmama gdje su obavili praksu", istakao je Maksimović.

Grad Banjaluka će u narednoj školskoj/akademskoj godini za stipednije izdvojiti 1,6 miliona KM za one koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije