Svijet

Pratite nas na Google news

AP: Izbori u Rumuniji test povjerenja u vladu

AP: Izbori u Rumuniji test povjerenja u vladu
Foto: Tanjug/AP | AP: Izbori u Rumuniji test povjerenja u vladu
Tanjug

BUKUREŠT - U Rumuniji se danas održavaju opštinski izbori, koji, kako navodi AP, predstavljaju test povjerenja javnosti u manjinsku vladu te zemlje pred opšte izbore zakazane za 6. decembar.

Registrovanih birača ima oko 19 miliona, a glasa se za raspodelu više od 43.000 mandata lokalnih zvaničnika, predsjednika opštinskih skupština i opština širom Rumunije.

Lokalni izbori bi trebalo da pokažu kolika je politička snaga Nacionalne liberalne partije, stranke desnog centra koja pod svojom kontrolom drži manjinsku vladu Rumunije otkako je vlast prošle godine izgubila Socijaldemokratska partija, koja je i dalje najjača u nacionalnom parlamentu.

Vlada dotadašnje premijerke Vjorike Dančile pala je prošlog oktobra, kada joj je u parlamentu izglasano nepovjerenje, a širom zemlje se odvijali masovni protesti zbog korupcije i napada vlasti na pravosuđe, zbog čega su kritike stizale i iz Brisela.

Dančila je potom na lanjskim novembarskim predsjedničkim izborima doživjela ubjedljiv poraz od Klausa Johanisa, bivšeg lidera Nacionalne liberalne partije.

Međutim, kako navodi AP, odnedavno se čini da socijaldemokrate uspjevaju da povrate dio izgubljenog povjerenja javnosti, budući da se sadašnja vlada teško nosi sa ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije