Svijet

AP: Izraelski tenkovi i trupe ušli u Rafu

AP: Izraelski tenkovi i trupe ušli u Rafu
Foto: Tanjug/AP | AP: Izraelski tenkovi i trupe ušli u Rafu

GAZA - Izraelski tenkovi i trupe ušli su u grad Rafa na jugu Gaze, gdje su stigli na oko 200 metara od granice sa Egiptom, rekli su palestinski i egipatski zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni, prenosi AP.

Egipatski zvaničnik rekao je za agenciju da se čini da je riječ o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavijestili Egipat da će se trupe povući poslije završetka operacije.

Izraelske odbrambene snage (IDF) odbile su da komentarišu ove navode, a AP nije mogao nezavisno da utvrdi obim operacije.

Informacija dolazi dan poslije naredbe Izraela o evakuaciji više od 100.000 Palestinaca iz istočne Rafe u "sigurnu zonu" u blizini grada Kan Junis.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su ranije da sprovode "ciljane udare" protiv palestinske militantne grupe Hamas na istoku Rafe, a palestinske vlasti su navele da je najmanje pet ljudi ubijeno u teškim vazdušnim napadima.

Izraelski ratni kabinet juče je odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', i pored ranijeg saopštenja Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz izraelskog kabineta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije